Данас се навршава тачно двадесет година од смрти Жељка Ражнатовића Аркана, главног команданта Српске добровољачке гарде, који је 2000. убијен у београдском хотелу "Интерконтинентал".

Тим поводом одржава се помен на Новом гробљу на које прва, нешто мало после 10 часова, изашла Арканова ћерка Софија Ражнатовић, коју је добио са социјалном радницом која је о њему водила рачуна у белгијском затвору. Софија годинама живи у Бриселу, а сада, на двадесетогодишњицу смрти свог оца, дошла је у Београд како би му одала почаст. Положила је цвеће на гроб, а потом дуго замишљено гледала у очеву бисту.

Овако је изгледао кобни 15. јануар 2000.

Подсећања ради, Жељко Ражнатовић Аркан убијен је у холу "Интерконтинентала" заједно са своја два пријатеља, Миленком Мандићем Мандом и Драганом Гарићем, док је пуцњаву преживео једино Љубомир Михајловић, који је био са њима у друштву. У хотелу се тада налазила и Арканова супруга Цеца, која је са сестром Лидијом обилазила радње.

Прочитајте и: Dve decenije od ubistva Arkana: Osveta još traje, a jedna stvar i dan danas je misterija


Према званичној верзији, тог дана су око 17 часова испред хотела стала два аутомобила - из "опела калибре" изашли су Драган Николић Гаги и Милан Ђуричић Мики, који су од раније били познати полицији, док су из другог возила, "голфа", изашли Зоран Николић Пегла и Доброслав Гаврић. Неколико минута после 17 сати, Гаги и Мики руковали су се са Арканом, изљубили са Мандом и кренули ка степеништу које је водило ка хотелским салама за банкет. Гаврић је сео у други сепаре, неколико метара иза леђа Аркану. Минут касније, Гаврић је устао од стола, испод капута извадио пиштољ "ЦЗ 99" и три метка испалио Аркану у потиљак, Манди три метка у главу и један у леђа и са два метка у леђа погодио Гарића, који је покушао да побегне. На излазу, Гаврића је ранио Арканов телохранитељ Звонко Матеовић.

Аркан је БМW-ом пребачен у Ургентни центар, где је у 17:30 подлегао повредама и званично проглашен мртвим. Мотив убиства до данас у потпуности није разјашњен. За ово дело Окружни суд у Београду пре 14 година осудио је Добросава Гаврића, као и Милана Ђуришића и Драгана Николића. Гаврић, иначе бивши полицајац, у Србији осуђен због тога убиства на 35 година, ухапшен је 2012. године у Јужноафричкој Републици.