ПРЕ тачно 20 година, на данашњи дан убијен је командант Српске добровољачке гарде, човек бурне прошлости - Жељко Ражнатовић Аркан (48). Тај злочин је кроз све минуле године на неки начин бојио српско подземље, а много је оних који ће рећи да освета за Арканову смрт још траје.

Последњи пут о овоме се говорило када је у Јужноафричкој Републици убијен један од организатора Аркановог смакнућа Мирослав Ђуричић Мики. Он је ликвидиран 12 година после бекства из Србије, крајем априла 2018. Његову смрт неки су повезивали са "осветом за команданта".

Према правоснажној судској пресуди, Ђуричић и Драган Николић Гаги, данас једини у затвору у Србији, окупили су екипу, предвођену бившим полицајцем из Лознице Добросавом Гаврићем, да убије Жељка Ражнатовића. Тог 15. јануара 2000. године, у 17.05, у холу познатог београдског хотела "Интерконтинентал" (данас "Краун плаза"), осим Аркана, убијена су и двојица његових пријатеља Драган Гарић и Миленко Мандић Манда.

Пресуда за троструко убиство постала је правоснажна у децембру 2007. године. Тадашњи Врховни суд је Добросаву Гаврићу казну од 30 година затвора, коју му је изрекао Окружни суд, повећао за пет година. Потврђена је и првостепена одлука којом су Милан Ђуричић и Драган Николић били осуђени на по 30 година.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЛИКВИДАЦИЈА МИЛАНА ЂУРИЧИЋА ЈОШ ПОД ВЕЛОМ ТАЈНЕ: Истина о убици Аркана стиже у ковчегу

Судски поступак је неколико пута почињао из почетка, а све време и Гаврић и Ђуричић, који су се бранили са слободе, редовно су долазили на рочишта. Међутим, 8. октобра 2006, када је суд изрицао првостепену пресуду, њих двојица се нису појавили у судници, што је изазвало гнев породица убијених.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Манолићеви мемоари: Аркан нам продао оружје и снимак злочина на Овчари

Гаврић је данас у Јужноафричкој Републици. Србија је неколико пута тражила његово изручење, али без резултата. Недавно је министарка правде Нела Кубуровић изјавила да је наша земља поново упутила замолницу званичној Преторији да одобри екстрадицију.

Од десетак оптужених и осуђених, у затвору је још једино Драган Николић Гаги. Остали су издржали казне и сада су слободни.

До данас се нагађају и мотиви ове сурове ликвидације. Помињу се новац од трансфера фудбалера, "рекет", хашка оптужница, која се наводно "смешила" Ражнатовићу, сукоб са Милошевићем и блискост са појединим опозиционим лидерима, посебно Зораном Ђинђићем. Ипак, као разлог његовог смакнућа не може да се занемари ни Арканова наводна повезаност са убиствима "виђенијих" људи српског подземља.

"ВАНСУДСКО ПОРАВНАЊЕ"

УБРЗО после убиства Ражнатовића, на улицама Београда настало је право крвопролиће, док је подземље, како неки данас описују та дешавања - претрпело "тектонске поремећаје". У крвавој освети убијено је, што кривих, што невиних, петнаестак људи.

- Било је довољно да си добар са неким ко има везе са онима који су можда умешани у Арканову смрт па да "добијеш" метак - сликовито описује то време један од новинара "црне хронике". - Било је то својеврсно "вансудско поравнање".