ПРОТИВ Филипа Кораћа (39), једног од најтраженијих људи у Србији и блиског пријатеља Луке Бојовића, обустављена је истрага, укинуто решење о одређивању притвора и повучена потерница - сазнају "Новости" у Вишем јавном тужилаштву у Београду.


Из ове институције нашем листу и званично је потврђено да је истрага која се спроводила против Кораћа, по наредби надлежног тужилаштва од 11.јануара прошле године, због сумње да је подстрекавао на тешко убиство - обустављена, а као разлог наведено је да нема довољно доказа да би био оптужен за ово, али исто тако и било које друго кривично дело за које се он гонио по службеној дужности.


То значи да је, с обзиром да је истрага против њега и званичном наредбом тужилаштва обустављена, а расписана црвена Интерполова потерница повучена, Филип Кораћ после више од годину дана постао - слободан!


Како су "Новости" раније писале, истрага против Кораћа започета је прошле године у јануару. Од тада, па наредних седам месеци, у јавности се само спекулисало за шта се Кораћ конкретно сумњичи. Коначно, тек 31. јула, скоро седам месеци од како је истрага започета, обелодањено је да се он терети за наводно подстрекавање на убиство Блажа Ђуровића, октобра 2018. године на Вождовцу. Сумњало се да је Кораћ чак дао убицама Ђуровића свој аутомобил на коришћење!

ПРИВАТНОСТ ФИЛИП Кораћ успео је свих ових година да, у доброј мери, сачува своју приватност од медија, тако да је врло мало његових фотографија објављених у јавности. Једна од ретких је и она на којој он, Драгослав Милорадовић и Раде Ракоњац, заједно носе ковчег Николе Бојовића, убијеног 2013. у Београду. Пет година касније, Милорадовић и Ракоњац су убијени.Управо због таквих сумњи, надлежно Тужилаштво је наложило да се ураде биолошке анализе трагова из аутомобила који је коришћен приликом ликвидације Ђуровића, које би могле, евентуално, да расветле овај догађај. Испоставило се, међутим, да ни ова, као ни једна друга спроведена доказна радња за дело за које се Кораћ теретио, није показала да је он, на било који начин, умешан у убиство или неко друго дело за које се сумњичио.


Због убиство Ђуровића на оптуженичкој клупи сада се налазе Дарко Весковић и Немања Иванов, који негирају дело и тврде да су и докази које Тужилаштво има против њих незаконито прибављени. У медијима се могло прочитати да ће један од њих прихватити статус заштићеног сведока, признати дело и за њега наводно оптужити Кораћа као подстрекача. То су, међутим, обојица оптужених демантовала.


Прочитајте и: Koraća terete da je ubicama dao svoj auto


НИЈЕ ОСУЂИВАН


Кораћево име се у јавности често доводило у везу са ликвидацијама људи из криминалног миљеа у Србији, Црној Гори, па чак и у Немачкој и Холандији. У медијима је 2016. помињан и као организатор нереда на трибинама ФК Партизан. За Кораћа се говорили да је у МУП евидентиран због наводних наношења тешких телесних повреда, фалсификовања новца, крађе, рекетирања, илегалног покушаја преласка границе, трговине дрогом... Никада није осуђиван за та дела, а једино због чега је хапшен и задржан на испитивању у Зворнику, било је због убиства Чеде Ђокића, али је убрзо пуштен на слободу.