Три скупоцена религијска предмета, златне монстранце, које су украдене 2018. године из католичке цркве у Бечу, пронађене су у пословном простору у Хоргошу, који је у власништву Стевана Б. (66) из тог места, а који је ухапшен због сумње да је извршио кривично дело прикривање.

Након задржавања у полицији до 48 сати он је, уз кривичну пријаву приведен у Основно јавно тужилаштво у Сенти, где је саслушан, а након тога му је одређен притвор у трајању до 30 дана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Жену насред улице ударао ЧЕКИЋЕМ у главу, напрсла јој лобања: Страшан злочин у Јагодини


- Осумњичени је на саслушању рекао да ти предмети нису његови и да није ни знао да се ту налазе, јер је пословни простор издат у закуп. Он тврди да не зна како су се такве реликвије нашле на том месту, нити зна о каквим се предметима ради, нити му је позната њихова вредност. Реч је о човеку који до сада није долазио у сукоб са законом. Засад нема доказа да је осумњичени у време крађе боравио у Бечу - сазнали смо у Основном јавном тужилаштву у Сенти.


МЕЂУНАРОДНА ИСТРАГА

ОСУМЊИЧЕНОГ Стевана Б. (66) ухапсили су у суботу припадници СБПОК-а, како је МУП саопштио, у оквиру међународне полицијске акције и сарадње.

На више локација извршен је претрес кућа и помоћних објеката које користи осумњичени, јер је из католичке цркве у Бечу украдено још неколико мањих предмета који још нису пронађени.


ДРАГОЦЕНОСТИ

У КАТОЛИЧКОЈ цркви, монстранце су украсни предмети од сребра или злата,посуде у којима се држи освештана хостија која се показује верницима који се пред њом клањају.

Ови религиозни предмети имају изузетну вредност и неретко представљају огледало цркве. Монстранце црквама даривају добростојећи верници.