ПРИЈАВА против пословође из некадашњег РТБ "Бор", који је данас у већинском власништву кинеске компаније "Зиђин", у чијој је гаражи пронађено чак 800 литара евродизела, за који се сумња да је украден из фабричког круга те фирме, како се сумња, само је последња у низу пљачки, које су годинама потресале ово предузеће и на које су надлежни деценијама - жмурили!

Према сазнањима до којих су дошле "Новости", у читав случај разоткривања дрских пљачки бакра, секундарних сировина, уља, мазива, горива и других материјала из погона борске компаније, однедавно се укључила и специјализована полицијска екипа из Београда, која је почела да чешља све у вези са невиђеним лоповлуцима које су годинама били рак-рана РТБ. А, све је почело након што су групу стражара, под окриљем мрака, напали лопови, који већ са првим сутоном само њима знаним стазама улазе у фабрички круг и, попут скакаваца, односе све пред собом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Како је нестало злато из РТБ „Бор“: Обогатили се од - муља!

Информације нашег листа указују да је недавно на лицу места ухваћен чак и један стражар у тренутку када је покушао да, без икаквих папира, пропусти камион натоварен секундарним сировинама. Сумња се да су неко време постојали и "повлашћени" лопови код којих су пронађене - бланко пропуснице за несметан улазак и излазак из круга компаније!

- Све док Кинези нису преузели већински пакет у РТБ, крађе су биле уносан бизнис - наводи за наш лист извор близак истрази. - Можете ли, на пример, да замислите човека, који ради као обичан радник у РТБ, а у власништву има чак четири стана у Београду. Или, пример једног ситног лопова, који је, како се сумња, новцем од крађе бакра из РТБ отворио грађевинску фирму, чија се вредност мери милионима евра. А, таквих је случаја много.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕ ОТКРИВАЊА ПЉАЧКЕ ЗЛАТА У БОРУ: Осумњичени за крађу века купио хотел на Копаонику

Ипак, као најдрскија пљачка остала је она из 2017. када је камион једне фирме из Браничевског округа заустављен на излазу из РТБ и у њему је пронађен најчистији бакар, у количини много већој него што је било "покривено" документацијом. Шема пљачке је, наводно, била таква да је теретно возило у РТБ "Бор" улазило с резервним резервоаром за воду запремине 2,2 тоне и додатним материјалом који је требало да се претопи у борској топионици. После мерења на ваги, вода је испуштана током вожње, а "лажни" бакар је ишао на претапање. У замену за ту робу, камион је пуњен катодним бакром, па испада да је тај метал, заправо, плаћан обичном водом.

- Простом рачуницом, ако је камион само два пута недељно из РТБ "Бор" износио готово по пет тона бакра, испада да је борска компанија месечно била оштећена за 50.000 евра - наводи за наш лист извор из истраге.

Фото Танјуг/З.Жестић

Како било, Кинези су сада кренули у одлучну акцију искорењивања крађа из РТБ. За почетак, пооштрили су мере безбедност у "златари", где је, како је установљено, у период од 2014. до 2017. званично нестало више од 900 килограма, а незванично готово три тоне злата. Али, да ли ће у томе успети, крајње је неизвесно, јер лопови, који се не либе да нападну ни наоружане стражаре, својевремено су, када су ухапшени њихови пајташи, каменовали зграду Полицијске управе у Бору.


И НЕПОКРЕТНИ ПРОДАВАЛИ БАКАР

- БИЛО је и бизарних случајева, као када смо покушали да уручимо позив за саслушање човеку чије име смо пронашли у документацији једног отпада. Писало је да им је он продао секундарне сировине вредне око милион и по динара - каже, за "Новости", извор из истраге. - Када смо закуцали на врата, човек нас је изнутра позвао да уђемо у кућу. Тамо смо затекли непокретну особу од 82 године, "приковану" за постељу. Како се испоставило, њему су лична документа украдена, а откупљивач секундарних сировина је, без икакве провере, издао откупни лист на његово име.


ПОДРШКА ИЗНУТРА

НАЈГОРЕ је, кажу наши саговорници, што су секундарне сировине које су украдене из РТБ, у зависности од материјала, куповане по ценама од 200 до 400 динара по килограму, да би их, након тога, поново препродавали ником другом до - РТБ "Бор", али по двоструко вишим ценама.

Због начина како је пљачкано, али и чињенице да је превара дуго трајала, полиција верује да су лопови имали логистичку подршку унутар РТБ "Бор".