Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су 11 особа због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и прање новца.

Као што су "Новости" раније објавиле, ухапшена је Ирена Даскаловић (24), одговорно лице у лесковачкој филијали „Винер штедише“ осигурања, а поред ње и З. Р.(44), регионални менаџер филијале у Нишу, И. Т.(55), одговорно лице једне банке у Лесковцу, Д. Д.(40), службеник једне лесковачке банке као и још седморо запослених у „Винер штедише“ осигурању у Лесковцу и то: Д.Т.(25), Н.С.(22), Д.Б.(25), М.П.(21), С.С.(23), М.К.(23) и З.С.(26).

Како је саопштено, осумњичени су прибавили противправну имовинску корист у износу од 5.670.134 динара, за који су оштећени грађани и компанија „Винер штедише“ осигурање.

Прочитајте још - Шармирала, па преварила људе за 10 милиона динара: Лисице за лепу власотиначку Дафину

Полиција је саопштила да се сумња да је Ирена Даскаловић, по претходном договору са З. Р., а уз помоћ Д. Т. и Н. С., од више грађана Лесковца и Власотинца узимала новац на име штедње, иако је знала да штедња није делатност „Винер штедише“ осигурања. Она је потом, како се сумња, сачињавала фиктивне уговоре са оштећенима о животном осигурању, без њиховог знања, и од тог новца уплаћивала премије осигурања. На овај начин је, како се сумња, кроз бруто провизије неосновано повећавала износ своје зараде. У саопштењу полиције се још наводи, да су осумњичени део овако зарађеног новца пребацивали на рачуне И. Т. и осумњичених који су запослени у „Винер штедише“ осигурању у Лесковцу, док је остатак новца у готовини предаван на руке Д. Д. и власницима више привредних друштава на територији Лесковца.

Осумњичени Д.Б., М.П., С.С., Н.С., М.К. и З.С. су од више особа прибављали личне карте на основу којих је Власотинчанка, како се сумња, сачињавала фиктивне уговоре о животном осигурању, а потом су новац који је она уплаћивала подизали и један део јој давали на руке, а други део, по њеном налогу, ишао је осумњиченим банкарским службеницима и власницима више привредних друштава на територији Лесковца.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.