ДВОЈИЦИ осумњичених за крађу виолине Лајка Феликса, вредне око пола милиона евра, Ненаду Симетићу (50) из Темерина и Петру Јовишићу (47) из Старе Пазове, у петак је после саслушања у Општинском тужилаштву у Бечеју, одређен притвор до 30 дана. Према речима Марка Божовића, портпарола основног суда у Бечеју, одлучено је да Јовишић остане иза решетака да боравком на слободи не би утицао на сведоке и поновио кривично дело, а Симетићу да не би утицао на сведоке.

Прочитајте још: Лопови украли виолину вредну пола милиона евра: Покушали да побегну, бацили инструмент, али је полиција била бржа (ФОТО/ВИДЕО)

Петар Јовишић близак је рођак Марка Јовишића(54), који је осумњичен да је 26. октобра, заједно са својим синовима Лазаром и другим малолетним сином отео Петра Митровића из Старе Пазове. Дечака су држали скоро 25 сати тражећи новац за откуп.

И Симетић и Јовишић, који су ухапшени у среду увече, имају дебео криминални досије и велики број кривичних пријава. Симетић око 30, а његов компањон Јовишић више од стотину, углавном због крађа, и чак осам осуда. На затворску казну, нешто већу од годину дана, био је осуђен 2016. Старопазовчани за Јовишића кажу да, иако се бавио приватним послом био је познат и по крађама, па их није зачудило његово хапшење због крађе скупоцене виолине, марке Domenico Montano, чије је проналажење обрадовало познатог музичара.

Прочитајте још: Ово су осумњичени за отмицу Петра из Старе Пазове: Дечака држали 20 сати у напуштеној викендици

- Добро је што је виолина нађена, јер инструмент није мој - каже, за "Новости", Лајко Феликс. - Изнајмио сам је пре извесног времена од једног колекционара из Беча како бих на њој свирао, јер је реч о врло ретком инструменту. На целом свету има само 15 таквих виолина. Осим што је из 1800. године, њена посебност се огледа и у томе што је направљена у Кремони у Италији, врло је квалитетна и има особине да на њој произведем звуке које желим. На њој сам свирао у септембру на Коларцу, а затим и у Новом Саду, а онда је 1. новембра украдена.

Један од крадљиваца приликом бекства бацио је једно од два украдена гудала, које ће накнадно бити враћено власнику. По речима уметника, виолина за њега има много већу уметничку вредност од материјалне.

- Тог дана сам са супругом дошао у Бачко Петрово Село да посетимо гробље, на празник Сви свети - препричава нам Лајко. - Виолину, иначе, носим свуда са собом, али нисам хтео да је уносим на гробље, па сам одлучио да је оставим на задњем седишту у аутомобилу. Када смо се вратили, виолине није било, па сам обавестио полицију.

Музичар, кога у медијима често називају генијем и "војвођанским Паганинијем", мисли да га нису пратили и готово је сигуран да скупоцени инструмент нису никако могли да продају, јер је, како каже, био обавештен и Интерпол.

НЕПРИСТОЈНЕ ПОНУДЕ

КАДА се у јавности сазнало за крађу скупоцене виолине, виолинисти су се, како сазнајемо, јављали разни људи из региона и европских земаља. Од музичара су тражили новац заузврат нудећи информацију где се налази инструмент и како да дође до њега.

- Он је све то уредно пријављивао полицији, у коју је имао поверења да ће открити починиоце и пронаћи инструмент - сазнајемо од извора блиског истрази. - То је умногоме помогло у расветљавању ове тешке крађе.