Разоткривамо ТАЈНЕ руте кријумчара и њихов ЦЕНОВНИК: Преко Дрине шверцовали још за време рата, а сада згрћу силне паре на МИГРАНТИМА

В. МИТРИЋ

19. 12. 2019. у 22:02

Разоткривамо ТАЈНЕ руте кријумчара и њихов ЦЕНОВНИК: Преко Дрине шверцовали још за време рата, а сада згрћу силне паре на МИГРАНТИМА

Елдар Емрић/Танјуг

Многи се обогатили превозом избеглица са једне на другу обалу
СВАКОДНЕВНА битка полиције и кријумчара миграната не престаје. У овај очигледно уносан посао укључени су многи мешетари са леве и десне обале Дрине и Саве, баш због новца који на тај начин може да се заради.

Јер, само за пребацивање миграната преко Дрине и његов транспорт до границе са Хрватском, кошта око 500 евра. Али, ако се ради такозвана комплетна услуга, тачније довођење избеглица од Београда до Дрине, обезбеђује њихов прелазак границе и пребацивање у Хрватску, онда је цена око 1.500 евра. Овим послом баве се само "искусни", који своје мутне послове нису прекидали ни док је трајао рат у БиХ и Хрватској.

Прочитајте још: ДРИНА МАМИ МИГРАНТЕ: Нови талас избеглица запљуснуо лознички и малозворнички крај

На Дрини код Липничког Шора, недалеко од Лознице, никло је право пристаниште за трговину људима, чији се власник по локалним кафићима хвалио да је од овог посла ућарио више од 100.000 евра. Са друге стране, ниједна инспекција која би требало да се бави нелегалном градњом у појасу реке, није ни пипнула овај објекат, ни многе друге њему сличне.

Пре неколико дана лисице су стављене на руке шесторици из Лознице, Љубовије и Београда баш због шверца миграната. Ова група успела је да прокријумчари за три месеца више од 200 миграната. Али су на крају ипак долијали. Мешетари су упали у "мрежу" инспектора БИА из овог краја, па се по ко зна који пут показало да мешетарима нема спаса када је БИА у акцији.

- Јер, код БИА не важи она народна да "пара врти где бургија неће" - кажу упућени.
И припадници Граничне полиције БиХ извели су на четири локације акцију кодног назива "Гејм" и ухапсили тројицу држављана Босне и Херцеговине због сумње да су из Србије ка Европској унији кријумчарили мигранте афро-азијског порекла.

- Чланови ове организоване криминалне групе прокријумчарили су више десетина илегалних миграната - каже Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ.- Према прикупљеним подацима, припадници групе су наплаћивали шверц сваког мигранта, чиме су прибавили велику противправну имовинску корист.

Арсенал заплењен од кријумчара

Приликом претреса пронађени су и одузети предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку, као и једна аутоматска пушка, пет оквира за пушкомитраљез и 449 метака калибра 7,62 милиметара и 97 метака калибра 7,9 милиметара. Код Оџака је, додаје Галић, спречено кријумчарење осам миграната, а сличне акције биће настављене пуним гасом.

Уз трговину људима, у последње време све је уноснији и шверц лекова, који су знатно скупљи у БиХ него у Србији. Полиција и у овом сегменту борбе против криминала постиже добре резултате, па су заплене медикамената годтово свакодневне.

Аутобуска станица у Лозници многима је зборно место

ВИШЕ НЕ ПРОВАЉУЈУ У СРБИЈИ, посебно у лозничком крају, све је више миграната, који свакодневно стижу са једном намером - да што пре пређу Дрину. Ту чекају "сигурну везу" за наставак пута, али из МУП тврде да је безбедносна ситуација, без обзира на број миграната - стабилна. Било је случајева да су упадали у туђе куће, у Горњој Ковиљачи, али таквих примера у последње време нема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Neban

19.12.2019. 23:04

Bravo , ne dozvolite da izađu iz zemlje !!! A Albancima pomognite da ih uvedu u zemlju !! Ne znam zašto mučite jadne ljude , pustite ih da idu svojim putem na zapad

milutin

20.12.2019. 00:32

@В. МИТРИЋ "RUTE" Gluperdo novinarska na srpskom se to kaze PUTEVI ! Djubre jedno nepismeno time samo skrnavis srpski jezik. Mars nazad u tvoje selo da cuvas ovce umesto da ovde u srpskom glasilu prosipas tvoje bljuvotine. KUKOLJE SRPSKI !

драгана

20.12.2019. 13:28

@milutin - Ne morate vređati novinara,ali ste u pravu za čuvanje jezik.Danas novinar i voditelj može biti svako.Nažalost.

realist.

20.12.2019. 03:49

To su sve nova radna snaga Zapada, saljite ih u EU oni trebaju radnu snagu, Koja ce potpuniti potrebe za radnu snagu. Njima ne treba radna snaga sa Balkana.

Ljubi vas brat samo nastavite

20.12.2019. 11:25

Oslobađaju Srbiju od migranata i pritom zarade neku kintu. Eto ni provala migranata u objekte meštana u Lozničkom kraju više nema.

Jadni Vučić

20.12.2019. 15:34

Taman se spremao svim migrantima da utrapi LK Srbije i da ih ubaci u birački spisak.

Немања

20.12.2019. 18:28

За улазак са џихадистима у Србију - 20 година затвора. За пребацивање џихадиста даље - логистичка подршка и субвенција.