ПОРОДИЦА Фахрудина Маврића (32), из Рибарића, код Тутина, који је 2012. године због убиства полицајца Жељка Зечевића(37) осуђен на 30 година затвора, већ дуже времена тврди да Фахрудин није починио ово убиство и да невин лежи у затвору. Овакве тврдње стизале су и од неких политичких партија и удружења у овом крају, а на конференцији за штампу у новопазарском седишту Странке правде и помирења (СПП) додатно их је актуелизовао и познати форензичар Ненад Шипка кога је ангажовала породица Маврић и који је, након урађене 3Д реконструкције, тврдио да је пресуда Маврићу заснована на грешкама и неадекватним доказима и да је правни заступник породице и званично затражио понављање судског поступка.

- Кључни детаљ су трагови крви, јер је пролазак пројектила кроз балистички желатин показао да је притисак морао повући биолошки материјал, односно делове ткива. Тиме би се потврдило да ли је то путања и пројектил који је погодио Зечевића. Други кључни детаљ су незаконити докази, јер је вештак који је донео доказе, на основу којих је Фахрудин осуђен, морао бити изузет са суђења. Ако се ово изузме, онда нема ниједног доказа да је Фахрудин повукао обарач пиштоља - истиче Ненад Шипка, и наглашава да све што говори није притисак на суд или ометање правде већ аргументоване тврдње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лоцирани криминалци из Црне Горе у близини хотела када је пуцано на Даку Давидовића

- Ако у овој земљи има закона и правде очекујем да суд наложи понављање суђења, јер форензичар има нове доказе. Уколико се докаже да је правоснажно решење било исправно ми се слажемо са казном затвора од 30 година - каже отац Џафер Маврић, отац осуђеног Фахрудина Маврића.

Подсетимо, због убиства полицајца Жељка Зечевића, 2. марта 2010, године у месту Батраге, код Тутина, Веће Вишег суда у Новом Пазару, којим је преседавао судија Адил Бибић, осудило је на 30 година затвора Фахрудина Маврића, пресуду су потврдили Апелациони и Врховни суд Србије.

Жељкo Зечевић

У образложењу пресуде судија Адил Бибић је посебно нагласио злочиначке намере осуђеног Маврића према убијеном Зечевићу који га није везао током спровођења на саслушање у Тутин и приликом отимања око пиштоља који је Маврић извукао Зечевићу из футроле и њиме га убио. Иза Зечевића је остало двоје малолетне деце.

До трагичног догађаја дошло је након што су Фахрудин Маврић и његов пријатељ Миљко Кељевић ломили чаше и правили неред у једној кафани у Језгровићима, код Рибарића, па је позвана полиција да интервенише. Полицајци Жељко Зечевић и Сеад Хачковић су упозорили Маврића и Кељевића да се смире и отишли су, а они су наставили са недоличним понашањем, када су изашли из кафане својим возилом ударили су други паркирани аутомобил, па је поново позвана патрола у којој су били Зечевић и Хачковић. Пошто се противио уласку у полицијско возило, Кељевићу су одмах стављене лисице, а Маврић је сео на задње седиште без икаквог противљења, полицајци су га познавали, па га нису везали, што је, како се касније испоставило, за Зечевића било кобно.

У селу Батраге, Маврић је успео да Зечевићу, који је управљао возилом, из футроле, која није имала копчу, извуче службени пиштољ, да га тихо репетира и пуца му у врат. Возило је одмах стало, полицајац Хачковић је зграбио за руку Маврића, али је он успео да отвори врата, искочи из аутомобила и побегне у ноћ. За све то време, Кељевић је са лисицама на рукама седео на задњем седишту и није се померао.

Фахрудин Маврић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Девојка са пиштољем опљачкала продавницу у Шапцу

Тешко рањеног колегу Зечевића, полицајац Сеад Хачковић брзо је пребацио до Дома здравља у Тутину, али је већ било касно, јер је током пута Зечевић преминуо.
Маврић се неколико дана крио у селима око језера Газиводе и административне линије са Косовом и Метохијом, пронађен је и ухапшен 5. марта у селу Старчевићи, неколико сати након сахране убијеног полицајца Жељка Зечевића.

Ненад Шипка

ПОГРЕШИО

ФАХРУДИН није смео да узима пиштољ од службеног лица и то је његова грешка и треба да сноси одговорност за учињено дело, али само за оно што је учинио - нагласио је на "реконструкцији" у Новом Пазару форензичар Шипка.