НА поновољеном суђењу за пребијање насмрт америчког студента Бакарија Хендерсона у јавности познат као "Случај Закинтос", чији је почетак заказан за јануар 2020. године пред грчким судом, неће се појавити оптужени Ненад Јовановић и Синиша Петровић. Они су првостепеном пресудом ослобођени кривице и њима се неће поново судити.

Ово појашњење добили смо у атинској адвокатској канцеларији која је ангажована у одбрани неких од оптужених Срба. Јовановић и Петровић су се, иначе, током првог суђења бранили са слободе.

Преосталој петорици Срба изречене су казне од пет до 10 година затвора, због, како је саопштено, наношења тешких телесних повреда Американцу. Највишу казну, од 10 година, добио је Душан Ранковић, на годину мање осуђени су Милош Илић, Стефан Стојановић и Немања Ристић, док је Милош Сенић добио пет година затвора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нови детаљи пљачке Горице Поповић: Кривична пријава против Марије, љубавнику слала новац, радила и у другим кућама као спремачица

Амир Омарџић, енглески држављанин босанског порекла, осуђен је на 15 година затвора, а грчки бармен Јоргос Скијадопулос је, такође, ослобођен, па је и за њега овај случај завршен. На првостепену пресуду жалили су се и тужилаштво и одбрана.

Бакари Хендерсон (23) настрадао је у ноћи између 7. и 8. јула 2017. године у клубу "Бар код", у месту Лаганас. Суђење седморици српских држављана окривљених за убиство америчког студента започело је годину дана касније.Фото Фејсбук

Бакари Хендерсон

Само суђење пратиле су многобројне контроверзе, од тога да је америчка страна тражила да им се суди због убиства на расној основи, до скандалозног грчко-српског превода, због ког су наши младићи били у неповољном положају. То је на моменте попримило такве размере, да је један од оптужених, који је у међувремену добро савладао грчки, "преузео" улогу преводиоца током суђења.

Посебно је била скандалозна тврдња америчких адвоката, који су заступали породицу убијеног студента, да је злочин почињен из расних побуда. Како би обесмислили овакву тврдњу, грчки адвокати, који су заступали Србе, доставили су суду у Патри истраживање групе научника са Универзитета Харвард, где је наведено да је Србија међу земљама са највећом расном толеранцијом.


САСЛУШАЊЕ

НА поновољеном суђењу, како сазнајемо, биће захтевано и саслушање кључног сведока Данице В. из Суботице, девојке са којом се кобне вечери у клубу на Закинтосу сликао Бакари Хендерсон. Она је, током првог суђења, послала медицинску документацију у којој се наводи да је на лечењу и да има психичке проблеме од тог дођагаја. Суд је затражио вештачење њеног стања и она није саслушана.