У ВИШЕМ суду у Новом Саду у петак је после седмогодишњег судског поступка, пресуђено једанаесточланој групи оптуженој за примање и давање мита и преваре у вези са осигурањем, односно да су 2012. године злоупотребљавали саобраћајне несреће како би из њих преко осигурања наплатили нематеријалну штету.

Владимиру Шарчеву (70) из Новог Сада, лекару специјалисти ортопеду, је због примања мита и злоупотребе службеног положаја изречена јединствена казна од две године и четири месеца, док је његов суграђанин и медицински техничар Воја Марјановић (63), због подсетрекавања на давање мита и злоупотребу службеног положаја осуђен на три године и три месеца затвора.

Ортопед Ивица Лалић (56) је због примања мита осуђен на годину кућног затвора. На осам месеци, које ће, такође, "служити" код куће, осуђена је адвокатица Хасида Тафиловић (47), због подстрекавања на давање мита и преваре.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нови детаљи пљачке Горице Поповић: Кривична пријава против Марије, љубавнику слала новац, радила и у другим кућама као спремачица

Марку Мијаиловићу (38), инжењеру заштите на раду, због давања мита и преваре изречена је условна казна од годину дана са роком провере од три године. Условно на осам месеци са роком провере две године, кажњени су и Милорад Балта (56), саобраћајни техничар из Футога, његова суграђанка и стјуардеса Теодора Благојевић (33), Драгољуб Товљанић (33), водоинсталатер из Новог Сада, Александар Дамјановић (35), предузетник из Руме и Ненад Јовановић (32), музичар из Руме. Новосађани Немања Гвозденовић (35) лекар, и Мирослав Тривић (48), обућарски техничар, ослобођени су оптужбе.

ЗАБРАНА И НОВЧАНЕ КАЗНЕ

ОРТОПЕДИМА Шарчеву и Лалићу је истовремено забрањено да се баве лекарским позивом годину дана од дана правоснажности пресуде. Деветоро окривљених је обавезно да плати и новчану казну у износу од по 50.000 динара и то у року од три месеца, или ће им она, у противном, бити замењена затвором.