ШЕФћЕТ Демировски, Албанац са држављанством Северне Македоније, осумњичен за давање мита у случају крађе и продаје поверљиве пројектне и техничке документације из ужичке фабрике "Први партизан", пуштен је из притвора одлуком Вишег суда у Београду. Како је за "Новости" речено из суда, током даљег поступка браниће се са слободе, пошто је прихваћено његово јемство од 200.000 евра.

Поред тога, привремено му је одузет пасош Северне Македоније и забрањено му је да напушта место боравка у Србији. Наложено му је и да се сваког 1. и 15. у месецу јавља у полицијску станицу на Палилули у Београду.

Осим Демировског, притвор је укинут и осталој тројици осумњичених, Боривоју Глишовићу и Миловану Миловићу из Ужица и Небојши Ивановићу из Пожеге, јер су престали да важе разлози због којих им је и одређен, пошто су саслушани сви предложени сведоци. За Демировског је, полагањем кауције, престала да важи и опасност од бекства.

Прочитајте још - Ово су шпијуни који су ухапшени у акцији БИА, МУП-а и ВБА: Крали тајну документацију за производњу ретког снајперског метка (ФОТО)

Ову четворку, протеклих неколико месеци пратили су агенти БИА и ВБА, а ухапшени су 11. новембра због сумњи да су умешани у продају докумената, који припадају ужичкој фабрици, а односе се на производњу оружја и муниције калибра 12,7 милиметара. Демировском и Глишовићу се на терет ставља давање мита, Глишовићу и подстрекавање на злоупотребу положаја одговорног лица, а Ивановићу и Миловићу злоупотреба положаја одговорног лица.

Према сумњама тужилаштва, Миловић и Ивановић су имали приступ поверљивој документацији, износили је из фабрике и за одређену материјалну накнаду предавали Глишовићу. Он је опет био главна спона са Демировским и предавао му те пројекте и прорачуне. Наводно је од Демировског добио аванс од 30.000 евра, а по завршетку посла и предаје комплетне документације требало је да заради 60.000 евра.

ХТЕО ДА ПРАВИ МЕТАК ОД 12,7 МИЛИМЕТАРА

ДЕМИРОВСКИ је привредник из Северне Македоније који се бави производњом војне и полицијске опреме и који је наводно намеравао да у некој од својих фабрика покрене производњу метака од 12,7 милиметара, који су иначе врло тражени на тржишту. Глишовић је бивши инжењер у "Првом партизану" и сада је у пензији, док Ивановић и Миловић још раде у тој наменској фабрици. Ивановић је конструктор у Погону за алате и машине, а Миловић је инжењер.