“Пробудили су ме ударци, нисам знао где се налазим, само су ме сустизале песнице по глави и телу“: Потресно сведочење једног од српских возача шлепера кога су претукли Украјинци

Б. ЦАРАНОВИЋ

12. 12. 2019. у 20:00

“Пробудили су ме ударци, нисам знао где се налазим, само су ме сустизале песнице по глави и телу“: Потресно сведочење једног од српских возача шлепера кога су претукли Украјинци
На граничном прелазу између Украјине и Румуније, очигледно под дејством алкохола, ишли су од камиона до камиона и брутално тукли наше превознике

ДОК су у ноћи између среде и четвртка чекали у километарској колони прелаза Ђаково - Халмеу на граници између Украјине и Румуније, шесторица српских превозника су претучена. Њихове украјинске колеге су, како су нам испричали превозници из Пожеге и Новог Сада, усред ноћи улетеле у кабине и почеле да их песниче. О инциденту је обавештено наше конзуларно представништво у Кијеву, полиција је обавила увиђај, а хитна помоћ стигла је тек у четвртак по подне да повређеним превозницима укаже помоћ.

Од шесторице претучених возача, тројица су теже повређена - Радојко Ковачевић из Пожеге, Милан Рујевић из Новог Сада и Драган Јовановић из Чачка. Имају модрице, прелом носа, озбиљне маснице и огреботине. Пре драматичног догађаја, наши возачи су већ неколико дана били у непрегледној колони шлепера на прелазу Ђаково - Халмеу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "ИДИ ТАМО КОД КОЈИХ СИ БИО ЗА ВРЕМЕ РАТА": Ово је прича инвалида кога су Бошњаци одбацили, а Србин му помогао

- Било је око један ујутру и спавао сам у кабини, а врата нисам закључао као и обично - прича Драган Јовановић из Чачка. - Језив је осећај када те пробуде ударци. Нисам знао где се налазим, само су ме сустизале песнице по глави и телу.


Нападача је било више, ишли су редом од камиона до камиона и брутално тукли само наше превознике. Украјински возачи шлепера очигледно су били под дејством алкохола, а док су ударали говорили су: "Ово је Украјина и ово је наша граница".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тукли Србе и викали “ово је Украјина”: Камионџије брутално пребијене на граници

Како наши возачи кажу, на повратку су кући из Русије, а у иначе предугој колони пред улазак у Румунију, чека се и дуже него што би требало, јер украјински превозници прелазе преко реда и праве хаос. У реду од 10 километара, углавном, стоје шлепери са руским, белоруским и српским таблицама.


- Упркос томе што су Украјинци без проблема обилазили километарску колону, нико од нас није започињао кавгу са њима, нити је било икаквог повода за напад - наставља Драган. - Насрнули су на нас из чиста мира. Неко од људи је позвао полицију и хитну помоћ. Полиција је дошла, задржала се неколико минута да направи записник и рекла да су нападачи већ на територији Румуније. Хитна помоћ је дошла тек 12 сати касније.Драган ЈовановићМирослава Јанковић, менаџерка транспорта фирме "Смиљанић комерц" из Пожеге, за коју ради Радојко Ковачевић, каже да их је много узнемирила и забринула информација о повредама колеге:

- Као и породице повређених возача, тако смо се и ми потресли када смо чули шта се догодило на прелазу Ђаково - Халмеу. Наше предузеће се труди да заштити своје запослене и одмах смо ступили у контакт са наш конзулатом у Украјини. Затражили смо да се укључе у овај случај, али нам је речено да су већ добили обавештење из Београда. Досад нам се није десило ништа слично, а понашање украјинских возача који су претукли, вређали и узимали новац од наших превозника говори о њиховој бахатости и неодговорности.

Лекари на прелазу Ђаково - Халмеу


КОВАЧЕВИЋ ПРЕД ПЕНЗИЈОМ

НАШ колега Радојко Ковачевић који је претучен у Украјини, изузетно је вредан и одан радник - каже Мирослава Јанковић.


- Већ годинама је запослен код нас, велики је професионалац, врло миран и поштен човек за кога сви имају само речи хвале. Осим тога, пред пензијом је и веома нам је жао што му се све ово догодило.

АМБАСАДА СРБИЈЕ УПОЗНАТА СА СЛУЧАЈЕМ


Амбасада Републике Србије у Кијеву је упозната са случајем који се десио у ноћи између 11. и 12. децембра, на граничном прелазу „Ђаково“ између Украјине и Румуније, када се група српских превозника сукобила са украјинским превозницима због неадекватног третмана украјинских царинских органа према српским превозницима, на поменутом граничном прелазу.


Амбасада Републике Србије у Кијеву у сталном је контакту са Министарством спољних послова Украјине, као и локалним полицијским органима и предузима мере из делокруга своје надлежности (прибављање извештаја о наведеном инциденту, упућивање захтева за медицинску помоћ држављанима Републике Србије), а у циљу пружања конзуларне заштите и помоћи држављанима Републике Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

nikola vlahović

12.12.2019. 21:30

A gde su im pajseri? Pa zar nemaju čime da se brane, nego dopustaju da ih pijandure tuku. I još jedno pitanje, kako su mogli da spavaju i da imaju otvorena vrata od kabine.

nikola vlahović

12.12.2019. 21:39

Ovo je povreda na radnom mestu. Država Srbija treba da obezbedi advokatsku pomoć (podršku) povređenim radniicma (vozačima) i da im se da obeštećenje za povredu i pretrpeli strah koji su doživeli. Ovo ne sme da bude nesankcionirano.

Zakela

12.12.2019. 22:15

jadni ljudi odvojeni od svojih najmilijih da zarade koji dinar bas smo mi srbi napaceni narod

Predrag Stojković

12.12.2019. 22:26

Ko spava a da ne zaključa malo laže sigurno su blokirali da ne pretiču drugi kamioni ili su oni preticali pa su zato dobili batine ne verujem da bi eko bez povoda i da kaže ovo je moja granica ima tu nešto više

Nikola

12.12.2019. 23:19

Ukrajina je vec odavno zemlja bez zakona u kojoj vlada totalni haos, najbolje da je nasi gradjani zaobicu ako mogu.

X.Y.Z.

13.12.2019. 01:54

Питам се шта је наш конзулат урадио поводом тога!Код нас се Украјинци шетају, ником длака са главе нефали, док нама сна нема! А шта друго и очекивати од фашиста!

Rasa

13.12.2019. 08:41

Nas Ukrainci mrze zbog Rusije sta se desilo na utakmici Ukraina - Srbija na zalost .

Nikola Kostić

13.12.2019. 10:07

Neka im firme plate za povredu na radu. Ako neće neka ih tuže, ima da ih oderu na sudu! Jadni ljudi. Da nisu spavali branili bi se sigurno!