НА Миодрага Давидовића Даку, црногорског држављанина и успешног бизнисмена, недавно је покушан атентат, пуцњем из снајперске пушке, док се налазио у просторијама београдског хотела „Краун Плаза“ y друштву владике Српске православне цркве Јоаникија.

Атентаторима као да се журило да Давидовића лише живота, јер су исти извршили у веома неповољним условима, што наводи на закључак да је притисак на снајперисту био велики.

Криминалистичко техничка обрада лица места даје своје резултате, али су истражитељи подједнако фокусирани на политичку позадину атентата, као и његове инспираторе који се, према за сада непровереним информацијама, налазе у Црној Гори.

Наиме, Давидовић је успешан бизнисмен, који је већ неколико година пословно присутан у Србији, а средства која је зарађивао у легалним пословним аранжманима, превасходно је усмеравао на пружање помоћи Српској православној цркви у Црној Гори. Због наведеног доброчинства Давидовић је и одликован од стране СПЦ-а, при чему је добитник ордена Светог Саве првог реда, као и ордена Светог краља Милутина за немерљиви допринос који је дао у обнови манастира Острог.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Борба открива: Атентат на српског задужбинара и добротвора Даку Давидовића, носи политички потпис убиства Павла Булатовића!


Поред бројних доброчинстава Давидовић је познат и као велики противник режима Мила Ђукановића, председника Црне Горе, због чега је иначе својевремено напустио Црну Гору. Спекулише се и са информацијама да је Давидовићу пре напуштања Црне Горе прећено смрћу, али и да је на њега извршен физички напад.


У последње време у црногорским медијима пласирани су подаци о повезаности Давидовића са опозиционим политичким партијама, као и информације да је он предводник новог опозиционог политичког покрета „Да свако има“, који обједињује више утицајних странака.

Истовремено са наведеним у Црној Гори вођена је оркестрирана кампања у којој се Давидовић представља као лице повезано са криминалним миљеом, сумњивим пословним аранжманима, а избегава се изношење оних чињеница које упућују на закључке због којих је Давидовић заправо напустио Црну Гору, у којој већ 20 година постоји спрега власти и криминала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Давидовић за Новости после рањавања: Добро сам! Хвала свима на подршци


Управо због наведеног, истрага је посебну пажњу усмерила ка мотивима атентата, професионално организованог, али лоше изведеног.

Питања која се намећу као главна у садашњој фази истраге су – да ли инспиратор овог покушаја атентата седи у Подгорици, да ли је циљ атентата на Давидовића његово политичко неутралисање и да ли су јаке везе Давидовића са СПЦ сметња актуелном режиму Црне Горе који планира да изменама закона одузме имовину и статус СПЦ-у.

(www.in4s.net)