БИВШИ кошаркаш и српски репрезентативац Милан Гуровић ухапшен је среду по налогу Трећег основног тужилаштва у Београду због сумње да је починио насиље у породици, јер је био насилан у породичном стану у Новом Београду према супрузи Тањи и малолетној ћерки Милици (16).

Њему је одређено задржавање до 48 сати, а у том року ће, уз кривичну пријаву за насиље у породици, бити приведен на саслушање, потврђено је "Новостима" у Трећем тужилаштву. Након Гуровићевог саслушања, како наводе из тужилаштва, биће одлучено о даљим корацима надлежних у овом случају.

Пре него што је и званично ухапшен, кошаркаш је најпре био приведен у полицију на информативни разговор, а по пријави за насиље. Пуштен је на слободу, али су му изречене две хитне безбедносне мере - удаљење из стана и забрана приласка и комуникације са оштећенима. Против Гуровића поднета је кривична пријава под сумњом да је физички насрнуо на чланове своје породице. За ово дело, од недавно се одлучује по хитном поступку.

ЧЕТВОРО ДЕЦЕ Тања и Милан Гуровић су, иначе, у браку две и по деценије и имају четворо деце. Милица им је једина ћерка. Најстарији је син Душан (25), који је завршио Полицијску академију. Вукман има 13, а најмлађи Димитрије девет година.

Када је надлежно тужилаштво обавило увид у извештаје полиције, одлучило се ипак за одређивање задржавања познатог кошаркаша, како не би, боравком на слободи, евентуално поновио кривично дело и утицао на сведоке.

Гуровић је пре хапшења изјавио да "супруга хоће да му напакује" инцидент, јер он жели развод већ неколико година, а она не пристаје на то.

С друге стране, како незванично сазнајемо, Тања Гуровић је на саслушању у полицији наводно рекла да ју је супруг ударао песницама по глави, да је пала на земљу, а да је Милан и након тога наставио да је бије.

Уплашена за мајку, шеснаестогодишња Милица је скочила да одбрани Тању, што је наводно, додатно изнервирало кошаркаша. Због тога је дете, како тврди Тања Гуровић, "извукло дебљи крај". Девојчица је, како сазнајемо, задобила повреде носа, док њена мајка нема посебно видљивих повреда, али се жали на болове у стомаку и глави.
За оно што је урадио жени и ћерки, Гуровић има оправдање. Тврди да супруга хоће "да му напакује" инцидент јер он жели развод, а она то одбија.

- Неће развод зато што сам ја Милан Гуровић и имам пара - тврди познати кошаркаш.
Он ипак признаје да се посвађао са женом.

- Не бих да се правдам јер немам због чега - објашњава Гуровић. - Истина је да је дошло до контакта, јер ме је Тања гурнула и пљунула поред уста. Ухватио сам је за вилицу и одугрнуо од себе и то је све! Ништа више! Она нема ни огреботину или модрицу на лицу, као ни ја на рукама, што сам и сликао, као доказ. Иначе, Тања је радила ботокс пре неколико дана, па ако јој је и надуто лице то је од тога. Био сам у полицији до шест ујутру, све сам им испричао. Апсолутно никакво пребијање, ништа од тога није се десило, све ми је "напаковано".

Милан Гуровић, како незванично сазнајемо, већ има кривичну пријаву због нереда на једној утакмици.

МИХАЈЛОВИЋЕВА: ПРИЈАВИТИ НАСИЉЕ

НЕМА оправдања за овакво понашање. У држави у којој је готово свака друга жена жртва неког облика насиља морамо да реагујемо сви, ако мислимо то да спречимо. Да коначно схватимо да је и један шамар насиље, да нико нема право да жену малтретира, узнемирава, туче или убије. Да насиље пријавимо, а насилнике казнимо - рекла је јуче потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић и најоштрије осудила насиље бившег кошаркаша Милана Гуровића према супрузи и малолетној ћерки.