ДОК су се штампали тестови Игор ми је пришао и рекао да узмем тест. Одбио сам и на првој паузи сам то испричао шефу Александру Попречици. Он ми је одговорио: "Шали се." После смо наставили рад.

Ово је у среду у Вишем суду на суђењу Игору Стаменковићу, оптуженом да је у јуну украо тест из математике за малу матуру и послао га сину који је завршавао осми разред, испричао помоћни радник у "Политикиној" штампарији Немања Лончар.

Он је казао да је после неког времена дошло до застоја машине за штампање, јер се папир заглавио и да је тад изашао у двориште да попуши цигарету, док мајстори реше проблем:

- Утом је изашао и Игор са белим папиром у руци. Рекао ми је да му је мука и да иде у тоалет да повраћа и да будем ту, ако неко треба да се врати назад, у погон за штампање. Када се Игор вратио био је пребачен на другу машину, где су се штампали комбиновани тестови.

На питање Стаменковићевог браниоца да ли је могуће да му је Игор у шали рекао да узме тест, а да он то није тако схватио, јер нису често радили заједно, Лончар је одговорио да је могуће.

Он је испричао и да у штампарији нису могли да користе мобилне телефоне, да их је полиција претресла када су ушли у погон где се штампа, али је на питање судије одговорио и да је било могуће да се телефон остави у дворишту или тоалету, који је у управној згради са друге стране дворишта.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Марија Б. и њен дечко опљачкали Горицу Поповић? Из куће однели све што им је пало под руку

Лончар је казао и да не постоји могућност да неко узме део теста или папир пре него што он изађе из машине. Одштампане су их стављали у посебан кавез одмах поред, као и шкарт. Казао је да се тест могао узети само са штосерице кад изађе из машине, али свуда око њих је било обезбеђење.

На суђење су позвани супруга и петнаестогодишњи син оптуженог, али су они искористили своје законско право да не сведоче.


ПРОНАШЛИ ВИШАК КЕСА

ПОМОЋНИК директора штампарије Зоран Соларов сведочио је да су штампање обезбеђивала четири полицајца, три радника обезбеђења и један из БИА у цивилу. Објаснио је и процедуру паковања тестова на палете, које се у пратњи полиције носе на паковање, где се тестови стављају у сигурносне кесе са бар-кодом.

На питање браниоца да ли га је Славица Пешић обавестила да је у Школској управи Вождовац постојао вишак кеса са 20 тестова из српског, по пет из математике и комбинованог, као и једна празна кеса, неочитаних бар-кодова и без евиденције, Соларов је рекао да га је звала, рекла да има проблем, али се не сећа шта је било спорно.