Полиција у Аустралији ухапсила је Алексију Врачар (24), која је пореклом из Бањалуке, након што су детективи у четвртак у њеном стану на западу Сиднеја пронашли и одузели ватрено оружје, 650.000 долара у готовини, два килограма екстазија, 250 грама кокаина, 340 грама канабиса, мобилне телефоне, СИМ картице, додатке за дрогу и лажне документе.

Претрес њеног стана део је истраге о увозу метиламфетамина сакривеног у боцама чилија, а који су аустралијске пограничне снаге пресреле приликом доласка у теренско складиште у Сиднеју у октобру.

Полиција наводи да је у пошиљци из САД било 768 боца умака, а тестирање је показало присуство метиламфетамина у боцама, који је познат и као дрога лед. Прелиминарна форензичка анализа утврдила је да боце садрже око 400 килограма метиламфетамина чија је процењена улична вредност већа од 300 милиона долара.

Врачар је оптужена за неколико кривичних дела и одбијена јој је кауција.

Атрактивна Алексија није, пак, једина Српкиња, која је ухапшена у иностранству због дроге.

Алексија Врачар Фото Фејсбук

Подсетимо, у фебруару ове године у близини Валесније ухапшена је Српкиња Ј. А. (30) због сумње да је организатор криминалне групе која је у Шпанији производила дрогу и извозила је на тржиште Холандије и Данске.

НАОРУЖАНИ СТРАЖАРИ ЈОЈ ЧУВАЛИ ПЛАНТАЖЕ

Како је тада обелоданила шпанска полиција, са Ј. А. је ухапшено још 13 Срба који су радили на њеним плантажама за узгој марихуане.

На две плантаже откривено је 3.000 биљака у различитим фазама раста, као и око 200 килограма марихуане која је била осушена и спремна за продају.

Специјалци су у кући у којој је Ј. А. живела пронашли и сеф и у њему 24.000 евра. Истрагом је утврђено да су чланови банде изнајмљивали куће или фарме, а мозак операције била је Ј. А., која је имала и фиктивну фирму за продају семена воћа и поврћа и ђубрива.

- Запослила је људе углавном из Србије, мада је међу ухапшенима било и Бугара и Шпанаца који већ имају досијее. Интересантно је да је свака плантажа имала и двојицу стражара, Бугарина и Србина, наоружане електричним пиштољима за одбрану - обелоданили су својевремено шпански медији.

Плантаже марихуане које је Ј. А. направила, како наводе, биле су модерне, опремљене рефлекторима, клима-уређајима, сејалицама, филтерима и вентилаторима.

- Осим што су узгајали марихуану за европско тржиште, сумња се да је Српкиња новац зарађен од продаје дроге убацивала у легалне токове, па је полиција приликом претреса код ње запленила и документацију која садржи и фиктивне рачуне који су наводно плаћани фирми коју је отворила – навели су извори из истраге.

СРПСКА БИЛДЕРКА УХВАЋЕНА У РУМУНИЈИ

Неколико месеци касније, у октобру, у Румунији је ухапшена српска боди-билдерка Оливера Угочи (39) због сумње да је учествовала у шверцу 750 килограма канабиса, вредног скоро девет милиона евра.

Осим ње ухапшена су још двојица наших држављана - М. Д. и М. С.

Вредан товар канабиса откривен је на граничном прелазу из Бугарске у Румунију. Комби, за чијим је воланом био Србин М. С. (32), гранична полиција зауставила је због рутинске контроле. Међутим, током прегледа у делу за складиштење робе пронађене су беле вреће у којима је упакована у провидну фолију била супстанца са мирисом кафе. Након отварања једног џака утврђено је да је реч о канабису.

Према изворима из тамошње полиције, готово истовремено се на граници појавио И БМW у ком су били Угочи и М. Д. Они су, како се сумња, били задужени да прате и чувају комби.(телеграф.рс/И.Н.)