Приштина - После оптужницакоје су недавно подигнуте против три девојке и једног млађег Албанца који је признао да је ратовао у Ираку и Сирији на страни Исламске државе, Специјално тужилаштво Косова подигло је пред Основним судом у Приштини оптужницу против мајке и две кћерке, М.Т, Д.Т. као и В.Т због, како се наводи у саопштењу за јавност косовског тужилаштва, кривичног дела „организовања и учествовања у терористичкој групи“.


-Три оптужене особе учествовале су у активностима терористичке организације тако што су отишле у Сирију и придружиле се милитантној организацији Исламска држава - наведено је у саопштењу косовског Специјалног тужилаштва у којем се додаје да је супруг оптужене М.Т. био неколико месеци на ратишту у Сирији где му се придружио и остатак породице. Наиме, у оптужници се наводи да је оптужена В.Т са кћеркама октобра 2014 године напустила Косово а потом са аеродрома у Скопљу отишла за Турску а одатле за Сирију.


Прочитајте још: Ратовале док је било пара: Оптужница против мајке и две ћерке због припадности терористичкој ИД


Оптужене су , како се наводи у оптужници, све време иако су знале да је то противзаконито, пружале логистичку подршку ИД, за шта су добијале новац али су се после пораза ИД предале курдским снагама које су их маја ове године депортовале на Косово.


Иначе, ово није јединствен случај одласка читавих породица са КиМ на ратишта у Сирију и Ирак, а међу познатијим је случај из Призрена када је после одласка супруга на ратиште, та њим отишла и његова жена са двоје малолетне деце.