Љубомир Д. (85) из села Заплањска Топоница код Гаџиног Хана, робијаће осам година затвора због обљубе детета јер је Апелациони суд потврдио првостепену пресуду донету у јануару којом му је изречена ова казна, а на коју се жалио.

Он је правоснажно осуђен јер је 23. јула 2016. године у својој породичној кући напаствовао тада осмогодишњу комшиницу А. Т.

Љубомир је девојчици гурнуо прст у полни орган, што је доказано судско медицинским вештачењем које је било кључно, јер је старац све време негирао дело за које се теретио.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Devojčica (12) iz Surdulice ne sme da izađe na ulicu jer se plaši manijaka (32) koji joj je na Instagramu slao porno slike

Како је утврђено током судског поступка, који је био затворен за јавност, девојчица је често долазила код Љубомира који је њој и њеној браћи плаћао да за њега обављају ситне послове.

- Малолетница је са браћом, од којих је један тада имао пет, а други четрнаест година, дошла код старца са којим су пили пиво. Када им је нестало пића, Љубомир је дечаке послао да купе још, а девојчица је остала да му прави друштво. Чим су јој браћа изашла из куће, како је посведочила девојчица, старац ју је бацио на кревет, једном руком је држао обе њене, скинуо јој шорц и гаћице и средњим прстом пенетрирао у њен полни орган. Ко зна шта би се још десило да се старији дечак није вратио и спасио уплакану сестрицу од блудног старца - објашњавају наши саговорници из истраге.

Сексуалног предатора полицији је пријавила мајка девојчице, јер је одмах приметила њен чудни ход.

- Како су деца каснила кући, мајка им је кренула у сусрет. Приметила је да осмогодишњакиња хода ситним корацима, а мајци је рекла да је боли "доле". Испричала је шта јој је старац урадио, а ужаснута мајка је видела да је детету окрвављен доњи веш, те да јој се крв слива низ бутину. Љубомира је пријавила полицији, а ћеркицу је одвела код лекара који је потврдио да је дете сексуално злостављано - наводе наши извори.

Кључан доказ био је налаз Завода за судску медицину у којем је наведено да је дете на гениталијама имало свежу повреду, мањи расцеп и крвни подлив на слузокожи, што потпуно одговара последицама описаног сексуалног напада. Баш овај доказ истакао је Апелациони суд међу разлозима за одбацивање Љубомирове жалбе, као и чињеницу да девојчица по налазу психолога, није склона манипулацији нити је подложна патолошкој сугестији.

Апелациони суд је навео да нема основа ни за умањење изречене казне, што је такође тражено Љубомировом жалбом.

- Иако на страни оптуженог има олакшавајућих околности, као што су његове имовинске прилике, старост, те ранија неосуђиваност, постоји низ отежавајућих фактора који су утицали на висину изречене казне. Он је извршио чин изједначен са обљубом са дететом које је у време извршења дела имало осам година, што је њему било познато. Такође, испољио је потпуни недостатак кајања током суђења - навео је Апелациони суд.

Девојчица је упућена на парницу ради остваривања одштетног захтева према Љубомиру. Старац се жалио на решење о упућивању у затвор али је суд два пута одбио његову жалбу.

Међутим, он је поново затражио одлагање издржавања казне истичући да се лечи од сенилне деменције, те да због болести није у стању да робија.(телеграф.рс)