ИЗНОШЕЊЕМ завршних речи тужилаштва и адвоката одбране у понедељак је у Специјалном суду у Београду формално окончан поновљени поступак који се води против Предрага Бубала, бившег министра привреде и још седморо оптужених за наводну злоупотребу положаја, приликом продаје акција "Луке Београд" фирми Милана Бека 2005. године по нижој цени од тржишне.

Заменик тужиоца за организовани криминал је у завршној речи рекао да сматра да су наводи из оптужнице "доказани" и замолио суд да оптужене огласи кривим и изрекне им казне. Одбрана, са друге стране, сматра да нема доказа за кривицу оптужених.

- Нема доказа да је било ко у овом предмету оштећен, те онда нема ни кривичног дела. Зато је и једина могућа пресуда, као и у претходном поступку - ослобађајућа - рекао је Бубалов бранилац, адвокат Зоран Атељевић.

Прочитајте још - После вишегодишњег судског процеса: "Лука Београд" се сели на ову локацију

И остали адвокати оптужених деле исто мишљење. Сви стоје иза својих, у ранијем поступку датих завршних речи и од суда опет траже исто - да њихови клијенти буду оглашени невиним.

Суђење се наставља у среду, када би завршне речи требало да дају оптужени, као и Милан Беко, који је у овом поступку оштећена страна и који се, као и његов адвокат, у понедељак није појавио у суду јер се налазе на службеном путу. Бизнисмен је током сведочења у суду рекао да му је куповина "Луке" био један од најгорих послова у животу и да се зато покајао.

АПЕЛАЦИЈА

ПРЕДРАГ Бубало, Миодраг Ђорђевић, Горан Мрђа, Алексеј Мисаиловић, Александар Грачанац, Јасмина Драгутиновић, Мирослава Дробац и Душан Косовац, првостепеном пресудом Специјалног суда у Београду, у децембру 2017, ослобођени су кривице. Ову одлуку је укинуо Апелациони суд јер је "нејасна" и наложио понављање суђења, које је сад доведено до краја.