СУДБИНА Которанина Јована Вукотића, који се помиње као наводни шеф "шкаљарског клана", биће одлучена већ у понедељак, а најкасније у уторак, када би Апелацини суд у Београду требало да донесе одлуку о томе хоће ли он бити изручен Црној Гори, која га потражује, или ће пак с обзиром на то да има и црногорско као и српско држављанство, ипак остати у Србији.

Вукотићу, којем је за викенд истекла казна затвора од 15 месеци због коришћења фалсификованог пасоша, коју је одлежао у Србији, Виши суд у Београду је у петак активирао екстрадициони притвор, који му је био одређен још 26. јуна. Одлуку о евентуалном изручењу Црној Гори, којој се он, као и његови браниоци, оштро противе, Вукотић ће морати да сачека у екстрадиционом притвору у Београду.

Подсетимо, Виши суд је првостепеним решењем утврдио да су испуњене законске претпоставке за његово изручење Црној Гори, али је ту одлуку, уважавајући жалбу Вукотићеве одбране, укинуо Апелациони суд и наложио да она поново буде преиспитана. У образложењу Апелационог суда стоји да решење Вишег суда о Вукотићевој екстрадицији "не садржи разлоге о чињеницама које су предмет доказивања", односно да у њему "постоји одсуство разлога о одлучним чињеницама", те је оно донето уз битну повреду одредаба кривичног поступка. Своју одлуку Апелациони суд поткрепио је чињеницом да је још 2009. између наше земље и Црне Горе закључен уговор о изручењу, који је додатно допуњен, а где је тачно одређено у којим случајевима неко може бити изручен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КАКО СЕ ПОНАША ВОЂА "ШКАЉАРАЦА": Вукотић мало прича и не прави проблеме

Виши суд је по налогу Апелационог суда разматрао одлуку и поново донео исто решење - да Вукотића треба изручити Црној Гори. И овог пута, одбрана је уложила жалбу, о којој ће колико у понедељак или уторак, поново одлучивати Апелациони суд.

У сваком случају, након правоснажности судске одлуке, коначну одлуку да ли ће Вукотић бити изручен Црној Гори донеће српски министар правде.


НЕГИРА ОПТУЖБЕ

ЦРНОГОРСКЕ власти Јовицу Вукотића траже због оптужби за покушај убиства у Котору 2016. године и недозвољено ношење оружја. На саслушању које је обављено летос у Београду, док се налазио на издржавању затворске казне, Вукотић је негирао дело за које се терети, подносећи тужилаштву доказе о свом алибију, те да нема никакве везе са делом за које се терети.