Након 380 дана проведних у притворском центру у Гњилану, а потом и у затвору високог ризика код Подујева, Марко Рошић, један од шесторо оптужених за умешаност у убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, пребачен је у петак вече у притворски центар у северни део Косовске Митровице.

Његов бранилац, адвокат Махмут Хаљими каже за „Новости“, да је оваква одлука, по његовом мишљењу уследила након подизања оптужнице „зато што су надлежни проценили да су се сада промениле околности“.

Ми смо премештај у Северну Митровицу тражили више пута до сада, али се то тек сада десило. Зато сматрам да је мишљење надлежних да сада постоји мања опасност од утицаја на истрагу. Вест о премештају је и олакшање за мене, јер сам бринуо о Марковом здравственом стању које је било угрожено“, рекао је Хаљими.

Хаљими је поновио да још увек није добио оптужницу, као ни списе предмета, иако је у четвртак ишао лично код судије који води поступак да тражи.

Прочитајте још - “Мој Марко је хтео да се убије, не може да издржи тортуру Албанаца”: Исповест оца Србина који већ годину дана чами у косовском затвору

- Судија ми је рекао да ће да ми пошаље оптужницу најпе мејлом, а потом и поштом. Његов одговор је био да је и он дан раније добио оптужницу и да му треба мало времена да је прочита – рекао је Хаљими.

Премештај из Подујева у Косовску Митровицу вратио је осмех на лице и родитељима Марко Рошића који сматрају да ће сада, заједно са њим, много лакше доказати невиност.

- После више од годину дана, јутрос се на мом лицу појавио осмех када сам га чуо. Схватио сам да и њему овај премештај много значи, пре свега због језичке баријере, а нама због малтретирања и финансијских трошкова које смо имали одлазећи у Подујево. Чуо сам радост и у његовом гласу и сигуран сам да ће овде сада наћи снагу и енергију да докаже да нема никакве везе са оним што му се ставља на терет – рекао је за „Новости“ отац ухапшеног Марка, Небојша Рошић.

Марко Рошић је ухапшен 24. новембра у свом стану у насељу Три солитера, у севеном делу Косовске Митровица, а на терет му се ставља умешаност у убиство Оливера Ивановића. У јавности се спекулисало да је Рошић пратио убијеног Оливера Ивановића, што наводно потврђује и цедуљица са регистарским табицама његовог аутомобила која је нађена у новчанику Ивановића.