СМЕДЕРЕВО – Пред Вишим судом у Смедереву данас је, после десетогодишњег суђења у једном од најобимнијих поступака икада у српском правосуђу, изречена првостепена пресуда оптуженима за корупцију на Правном факултету у Крагујевцу. Осуђено је 16 окривљених на укупно 61 годину затвора, међу којима је 12 професора.

Судско веће, којим је председавала судија Слађана Бојковић, донело је првостепену неправоснажну пресуду. Њом су кривим за примање мита проглашени аутолимар из Велике Плане Саша Јовановић, који је осуђен на шест година затвора, професорка Драгана Петровић на седам година и професорка и некадашња помоћница министра образовања Емилија Станковић на пет година затвора.

Професор Срђан Ђорђевић добио је три године затвора, професор и бивши декан Правног факултета у Крагујевцу Свето Пурић добио је највише - осам година, професор Божин Влашковић четири, професор Драган Батавељић - шест и професор Иван Чукаловић две године. Бивши шеф студентске службе Зоран Симић осуђен је на пет година затвора, професор Милена Петровић на три године, а професор Јасмина Нектаријевић осуђена је на шест месеци кућног притвора. Професор Ненад Ђурђевић добио је три године затвора, референт студентске службе Оливера Којић добила је две године затвора, а Андрија Томовић, запослен на факултету у Крагујевцу осуђен је на три године затвора. Професори Радоје Брковић и Миодраг Мићовић добили су по две године затвора.

Више јавно тужилаштво, за 27 оптужених за примање мита и подстрекавање на примање мита, затражило је казне затвора у трајању од укупно више од 120 година. У зависности од броја радњи, предложене су казне у распону од две до 11 година затвора. Иначе, максимална казна за кривично дело примања мита је 12 година. Такође, тужилаштво је затражило и одузимање незаконито стечене имовинске користи, као и тражило забрану обавлјања професије за оптужене.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АФЕРА "ИНДЕКС" ДОБИЈА ЕПИЛОГ: Због продаје диплома 120 година робије

Саша Јовановић, аутолимар из Доње Ливадице, означен је као нулта тачка афере „Индекс", након што је, према оптужници, полицајцу Томиславу Спасићу понудио „да му среди диплому" на овом факултету. Полицајац је то пријавио претпостављенима и убрзо добио статус „инсајдера" у афери, што је, иначе, био први пут да је у једном кривичном поступку у Србији коришћен тајни агент. Тако је снимљен аудио и видео материјал којим је поткрепљена оптужница.

Афера "Индекс" избила је 2007. године хапшењем професора на Правном факултету у Крагујевцу због примања мита. На првој оптужници из 2007. године нашло се 37 оптужених за примање мита, а другом оптужницом обухваћено је још 49 особа, пре свега оних који су давали мито. Оптужнице су спојене за укупно 89 оптужених за 122 кривична дела и 250 радњи, а суђење је почело 21. септембра 2009. одине.

Због измене Законика о кривичну поступку, као и одлуке Високог савета судства да се у свим судовима именују нови поротници, суђење је два пута кретало из почетка - најпре 2013, а затим и 2015. За готово половину оптужених за давање мита и злоупотребу службеног положаја поступак је обустављен због застарелости. Реч је, углавном, о студентима који су, касније током главног претреса, саслушавани као сведоци.

Према оптужници, положени испит коштао је од 500 до 1.000 евра, а диплома од 12.000 до 16.000 евра.