Трговина људима постала је најбржерастућа грана крминалне индустрије данас и остварује профит већи од 152 билиона долара на годишњем нивоу. Према последњим подацима Центра за заштиту жртава трговине људима прошле године у Србије регистровано 76 жртава, од чега је 71 жртва српске националности.

Већина жртава су жене

Менаџер пројекта Унитас фонда Емили Финк каже да су 73 одсто жртава жене и деца.

- Свако четврто дете је жртва педофилије и трговине људима. Најчешћи облик,трговине људима је сексуална експлоатација. Девојчице од 11 до 25 година су,таргет група трговцима људима, а деца од 0 до 3,5 година су жртве педофила. Они,су њапре физички, а затим и сексуално злостављани – навела је Финк.

Жртве се махом врбују путем интернета. На мети су раније била сиромашна и угрожена,деца, али то више није правило.

Трговци људима жртву могу да отплате за седам дана.


- Цена жртве је ниска, а висок профит. Жртва може бити експлоатисана сексуално,,па радно, а када им више није од користи служи за трговину органима – каже наша,саговорница.

Емина Бековић, едукатор контакт центра за безбеност деце на интернету указује да су,деца данас више испред компјутера, него у дворишту.

- Неретко се дешава да деца користе интеренет без едукације и због тога лако постају,жртве врбовања – наводи Бековић и указује да интернет педофилима и трговцима,људима пружа анонимност и они директно врбују жртву лажно се представљајући.

Како је навела, крију се иза лажних профила на друштвеним мрежама, представљају се,као  вршњаци деце, стрпљиви су и месецима су спремни да граде пријатељство како би задобили поверење.

Бековић напомиње да је неопходно едуковати и родитеља, којима дигиталне кометенције,нису на виском нивоу.

- Већина родитеља мисли да су то безазлене игрице, дописивање, не мисли на оно најгоре. Они верују да је дете које им је ту на оку, у кући безбедно, али у већини случајева нијие тако

Бековић указује да се трговци људима могу крити иза профила као што су „бесполатна,шминка за малу матуру“ или „потребне девојке за снимање спота са познатим,ди-џејем“. Опасност вреба и иза појединих језичких или других едукативних,кампова у иностранству.

Методи врбовања су разноврсни и то не морају увек бити непознати људи.

То потврђује и случај жртве трговине људима која је за Пинк испричала како се,нашла у канџама проституције. Из тог пакла је изашла пре три године. У целу причу је, како наводи, ушла наиво –јавила јој се јавила другарица из средње школе са којом се дуго није чула, позвала у Аустрију и питала да ли би попут ње радила за једну модну агенцију

Стално сам била дрогирана, било је још девојака...

- Питала ме да ли хоћу да се бавим моделингом. То ми је било супер, а и требао ми је новац. Вратила сам се у Србију, моји су били против тога, али када сам видела где и како живи била сам решена. Зезале смо се и онда ми је једног дана рекла да је уговорила састанак са модним агентом. Питао је да ли би могла да се сликам у доњем вешу... Није прошло ни 24 сата, она је дошла и рекла Ханс ти је наместио посао, имаћеш први ангажман – наводи наша соговорница. Била је одушевљена. Након тога схвата да је Ханс Србин, јер јој је на нашем језику тражио пасош, што јој је одмах било чудно. - Рекао је да је због мојих личних података. Показао ми је двојицу момака и рекао да ми је то први посао. Питали су ме да ли хоћу да се сама скинем или да ме они скину и од тада креће пакао. Константно сам била дрогирана, у тој кући је био још десетак девојака из Црне Горе, Србије, Босне... – присећа се она. Како каже, чувало их је увек њих четворица. - Тог дана је био само један који нас је чувао. Једна девојкла је решила да побегне, он је пошао за њом, тукли су се и ја сам искористила прилику и побегла иза његових леђа и спасила се – додаје она.

(Пинк.рс)