СУДИЈА Светлана Алексић, која пред Специјалним судом председава већем у процесу против оптужених за припадност криминалној "ваљевској групи" удаљила је са суђења Зорана Јеличића који је крајем новембра у судници покушао да се убије, сечењем врата жилетом. Она је данас нагласила да је због тога што је у суд унео опасно оруђе, одлучено да суђење прати из посебне просторије, али пошто се бунио и наставио да нарушава ред, удаљен је скроз са суђења.

Прочитајте још:Јеличић пререзао себи врат за говорницом! Оптужени из Ваљевске групе покушао да се убије!

Како сазнајемо, Јеличићева сестра је против судије Алексић, поднела кривичну пријаву Другом основном тужилаштву због кривичног дела навођење на самоубиство и помагање у самоубиству. У пријави се тврди да је сурово и нечовечно поступала према Јеличићу, док је покушавао да објасни због чега је у новембру тражио њено изузеће.
- Стално га је ометала и претећим гласним тоном му се обраћала, услед чега је он покушао да изврши самоубиство у судници - пише у пријави.

Поред ове пријаве, браниоци Милана Лазаревића, који је означен као организатор криминалне групе, поднели су Високом савету судства дисциплинску пријаву против судије Алексић, јер сматрају да је више пута поступала супротно Закону о судијама и Етичком кодексу, чиме је, како тврде, починила тежак дисциплински прекршај.

- Поступак пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду траје од 2009. године, а судија Алексић је у предмет ушла у јануару прошле године - наводи се у пријави. - Прекршено је право на одбрану, правично суђење, не поштују се оптужени и браниоци. Атмосфера у судници је таква да се браниоци осећају као оптужени, с обзиром на то како их судија третира.

Према оптужници која је подигнута пре десет година, Милан Лазаревић, звани Лаза Бомбаш је деветочлану криминалну групу организовао 2006. године. Наводи се да је Лазаревић организовао убиство ваљевског бизнисмена Жељка Ђедовића. Поред Јеличића, како се тврди, задатак да изврши овај злочин је добио и оптужени Милан Милијановић. Ђедовић је убијен испред просторија шаховског клуба. Поред овога, припадници групе терете се за недозвољено држање оружја и експлозивних материја, изнуда и наношења лаких и тешких повреда и изнуда новца.


ДЕТАЉАН ПРЕТРЕС

ПРИЛИКОМ уласка у зграду Специјалног суда, припадници судске страже у четвртак су детаљно прегледали све оптужене, како се случајно не би десило да неко од њих поново прошверцује неко опасно оруђе. Од појединих су узимали и лекове које су ови понели. Због тога су се побунили адвокати, али им је судија нагласила да су сви претресани у складу са правилима и да ће, уколико неком од оптужених буду били потребни лекови, исте добити да попију.