Јанковићу две године затвора због преваре голмана Стојковића: Мора да плати и 6.5 милиона динара

NovostiOnline/Н.Б.

05. 12. 2019. у 12:44

Јанковићу две године затвора због преваре голмана Стојковића: Мора да плати и 6.5 милиона динара

Урош Јанковић Фото З. Јовановић

Јанковић, бивши потпредседник Општине Чукарице, је пред Специјалним судом у Београду првостепеном пресудом осуђен на две године затвора, због преваре голмана Владимира Стојковића

ЈЕДНОГЛАСНОМ одлуком трочланог већа Специјалног суда у Београду у четвртак је на две године затвора осуђен Урош Јанковић, бивши потпредседник Општине Чукарица, јер је, како је саопштено, доказано да је преварио голмана Владимира Стојковића. Јанковићу је изречена и новчана казна од два милиона динара, а суд је донео одлуку и да му се одузме противправно стечена имовинска корист од 4,5 милиона динара. Веће је Јанковића ослободило оптужбе да је био припадник организоване криминалне групе. На ову, првостепену одлуку, како су најавили, жалбе Апелационом суду уложиће и тужилаштво и одбрана.

Према оптужници, Владимир Ђурковић, који се представљао као адвокат и фудбалски менаџер Мирослав Стефановић, који су у међувремену са Тужилаштвом склопили споразум о признању кривице, су са Јанковићем преварили Стојковића продајући му туђе плацеве у Макишком пољу. Како се тврди, све се дешавало током 2015. и 2016. године, тако што су користећи фалсификовану документацију, репрезентативцу продали више парцела, уверавајући га да ће у неком будућем периоду плацеви бити атрактивни за улагање и изградњу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Траже три и по године затвора за Уроша Јанковића

Образлажући пресуду, судија Зорана Трајковић је нагласила да је током поступка утврђено како и због чега су Јанковић, Ђурковић и Стефановић ступили у контакт са Стојковићем, кога су, како је истакла, довели у заблуду, нудећи му спорне парцеле. Иначе, цео поступак је покренут након што је популарни Стојке пријавио полицији да је преварен, пошто је открио неколико фалсификованих уговора. Током саслушања у истрази, теретио је тада осумњичене, да би недавно на главном претресу променио исказ. Тада је изјавио да мисли да Јанковић нема везе са преваром, због чега је повукао захтев за одштету. Првобитно је тражио да му се врати више од 20 милиона динара.

- Стојковић је на главном претресу изјавио да неких чињеница не може да се сети - казала је у четвртак судија Трајковић. - Његов исказ није био уверљив и сматрамо да је био срачунат да се усклади са Јанковићевом одбраном, како би се побољшао његов положај. Веће сматра да је изречена казна адекватна.

Са овим се не слаже један од Јанковићевих бранилаца, адвокат Драган Палибрк, који је истакао да је уверен у невиност свог клијента.

- Не знам како ће суд образложити разлоге којима се руководио приликом доношења осуђујуће пресуде, с обзиром на то да није било доказа - каже, за "Новости", адвокат Палибрк. - Пре свега, треба имати у виду чињеницу да Владимир Стојковић не сматра да је преварен од стране мог клијента и да се не придружује кривичном гоњењу. Нејасно ми је како је судско веће нашло да је преварен, ако тај који је наводно преварен каже да није.


ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ

ФУДБАЛСКИ менаџер Мирослав Стефановић је у априлу на основу споразума о признању кривице који је склопио са Тужилаштвом, осуђен на годину дана кућног затвора. Нешто раније, Владимир Ђурковић, за кога је утврђено да није дипломирао на Правном факултету, а представљао се као адвокат, такође на основу споразума, осуђен је на 19 месеци затвора и новчану казну од милион динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)