КРУШЕВАЦ - ПРИПАДНИК Полицијске управе у Крушевцу Дејан Палибрк, сведочио је данас пред Вишим судом у Крушевцу, у случају инцидента,који се уочи опозиционе трибине догодио 23.новембра прошле године. Палибрк је и међу оштећенима у поступку које Више јавно тужилаштво води против оптужених Милоша Шапоњића(38), Марка Живковића(30) и Данијела Гмијовића(30),који се терете за насилничко понашање на спортској приредби, а Гмијовића и за кривично дело напад на службено лице.


- Налазио сам се на неких 15 метара од лица места, у паркираном ауту без полицијских ознака, био сам у цивилу, разговарао телефоном са претпостављеним-рекао је оштећени полицијски службеник Дејан Палибрк.-Док сам разговорао, чуо сам да нешто “пуца”, то су били ударци. Рекао сам начелнику само да изгледа да је избила туча, излетео из аута и кренуо ка тој гужви у којој је била око 10-оро лица. Гласно сам викнуо неколико пута “Полиција,престани”!Видео сам ударце песницама,али не и ко је кога ударио,као ни ко је први почео.

Палибрк нема дилеме у вези с тим да је оптужене видео на лицу места:Гмијовића и Живковића је хапсио још као малолетнике због крађа, а Шапоњића је знао,јер је оптужени раније био припадник Жандармерије. Прво је видео како се Гмијовић удаљава са лица места, потом је успео да Живковића дохвати за руку, поново се гласно представио,а онда је и овај оптужени кренуо у истом правцу.

Регистровао је лице окрвављене главе како лежи, а друго лице како стоји непосредно изнад њега. Испоставиће се да је на земљи био Борко Стефановић,а човек који је стајао-оптужени Милош Шапоњић.

Излазак оптуженика са адвокатом из зграде Вишег суда – Фото: С. Бабовић

Прочитајте још: Завршен главни претрес због напада на Борка Стефановића: Оптужени негирају кривицу

-Поновио сам ко сам,ухватио сам га руку и повукао, а он ме је затвореном шаком ударио иза левог уха и наставио у правцу претходне двојице-износи оштећени полицајац,додајући да Шапоњић није успео да шутне лице које је лежало на земљи.

Сведочењем полицијског службеника завршено је испитивање свих оштећених,започето на претходном претресу, када су саслушани и оптужени. Суђење се наставља испитивањем осморо сведока 27.децембра. И тужилаштво и одбрана су се сложили да се изјаве три сведока која нису била присутна на лицу места-прочитају.

Пуномоћник двојице од три оштећена Владимир Тодорић –фото: С. Бабовић

АДВОКАТИ


АДВОКАТ Владимир Тодорић,пуномоћник оштећених Бобана Јовановића и Борка Стефановића изјавио је после суђења да тужилац изузетно професионално ради свој посао, а поновио да је спорна правна квалификација кривичног дела.

- Данас, ни било када, пре окончања поступка, не бих коментарисала уопште ток овог доказног поступка, ни ти резултате до којих смо сада дошли - каже адвокат Јована Вучковић-Пејчић, која брани сву тројицу оптужених.-У суштини,претрес је био отворен за јавност, на следећем претресу ћемо саслушавати сведоке.

Адвокат Јована Вучковић-Пејчић, бранилац тројице оптужених - Фото С.Бабовић

КАЗНЕ

ЗА кривично дело насилничко понашање прописана је казна до 12 година, а за напад на службено лице до осам година затвора. Крушевачка полиција брзо је расветлила цео инцидент, а Више јавно тужилаштво подигло је оптужницу за кривична дела, за која су одређене озбиљне казне, марта ове године.