Безбедносно–информативна агенција поднела је кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Сремској Митровици против Николе Кајкића. и Дражена Летића, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело шпијунажа, саопштила је БИА.

Безбедносно-информативна агенција је прикупила податке који указују на постојање основане сумње да се Летић, бивши припадник МУП Србије, свесно, тајно и организовано, уз материјалну надокнаду, по налозима припадника хрватских безбедносних и политичких структура, те лица која се налазе у прикривеној служби Сигурносно-обавештајне агенције Хрватске (СОА), на територији Србије ангажује на прикупљању информација које имају обавештајни карактер, преношењу истих наведеним иностраним обавештајним чиниоцима, наводи се у саопштењу Агенције.

У саопштењу додају да је Летић предузимао и друге активности којима је помагао рад хрватских обавештајних структура, а које су усмерене на угрожавање националне безбедности Србије, међународно-политичких и економских интереса Србије.

Наиме, Летић је део сарадничке мреже, сачињене од више држављана Србије, коју је, током претходних година оформио и користио држављанин Хрватске Никола Кајкић (46), инспектор у Одељењу за тероризам и екстремно насиље у Полицијској управи Вуковарско-сремској, председник Националног синдиката полиције Хрватске.

У саопштењу БИА се истиче да је Кајкић оформио сарадничку мрежу за прикупљање обавештајних информација, за врбовање лица са ових простора за сарадњу са хрватским правосуђем, као и за долажење до документације која би била злоупотребљена у спољнополитичке сврхе, у циљу дискредитације Србије.

Кајкић је, својевремено, у периоду најинтензивнијег коришћења Летић у обавештајне сврхе, обављао и функцију шефа "Истражног тима за ратне злочине", који су заједнички формирали МУП Хрватске, Државно одвјетништво Хрватске (ДОРХ) и Сигурносно-обавештајна агенција Хрватске, ради поновног покретања истражних радњи у вези са ратним злочинима, почињеним против лица хрватског порекла у периоду грађанског рата у Хрватској, а нарочито у случајевима који су већ окончани правоснажним пресудама Посебног одељења за ратне злочине Окружног суда у Београду, наводи се у саопштењу БИА.


Дражен Летић


"Међутим, Агенција је установила да је Кајкић, своје ангажовање на територији Србије спроводио илегално, реализујући тајне, конспиративне и обавештајне активности, мимо постојећих процедура и званичних канала комуникације и сарадње, који постоје између полицијских и правосудних структура две земље, у вези са истрагама и процесуирањем окривљених у случајевима почињених дела ратног злочина у периоду грађанског рата у Хрватској", саопштила је БИА.

Наведено је, истиче БИА, реализовао по налогу хрватске обавештајне службе и десничарских политичких структура у Хрватској, са крајњим циљем да се пред међународним инстанцама доведе у питање способност правосудних институција наше земље да поступају у складу са законом, да се укаже на наводни политички утицај на поменуте одлуке суда, те да се угрозе безбедност, политички положај и економска стабилност наше државе.

"Напомињемо да је Летић 13. јула 2019. године лишен слободе у међународној полицијској акцији Србије, Хрватске, Чешке и Швајцарске у својству припадника међународне организоване криминалне групе предвођене америчким држављанином Мајклом Доковићем (право име Иљмија Фрључкић), приликом покушаја кријумчарења 600 килограма кокаина вредног око 18 милиона евра из Уругваја у Швајцарску. За разлику од именованог, Кајкић тренутно је недоступан истражним органима Републике Србије и налази се ван граница наше земље", саопштила је БИА.