Истрага о заплени дроге на имању компаније Јовањица: Конопља маска за марихуану

З. УСКОКОВИЋ

28. 11. 2019. у 07:20

Истрага о заплени дроге на имању компаније Јовањица: Конопља маска за марихуану

Марихуана у пластеницима "Јовањице"

Стабљике су готово идентичне, разлика само у вредности ТХЦ

ВЕЋИНСКИ власник Компаније "Јовањица" Предраг Колувија (38), према првим резултатима истраге коју води Тужилаштво за организовани криминал (ТОК), канабис је узгајао и пре него што је званично добио дозволу за производњу индустријске конопље. Сада се сумња да је, заправо, поменута дозвола била само "маска" за незакониту производњу марихуане!

У захтеву за спровођење истраге против Колувије и још осморо запослених у овој компанији, у чијим је пластеницима откривено и заплењено 649,4 килограма осушене марихуане и 65.581 стабљика канабиса, наводи се да се сумња да су они од јануара ове године, до тренутка хапшења, у стакленицима узгајали опојну дрогу. Решење на основу којег су могли да узгајају индустријску конопљу, међутим, добили су тек у априлу.

- Сада сумњамо да је то био маневар како би прави "бизнис" био далеко од очију јавности - наводи наш саговорник из истраге. - Стабљике канабиса и индустријске конопље се готово не разликују. Тек када се мери психоактивна компонента, ТХЦ, види се разлика. Код индустријске конопље она је мања од 0,3 одсто, а код канабиса је тај проценат далеко већи. Истрага је сада усмерена ка продавцу семена. Видећемо шта ће ту све да изађе на видело, односно од кога су набавили семенке и по којој цени. Јер, законски је све регулисано када је реч о набавци семена индустријске конопље.

Са друге стране, наш извор из Тужилаштва за организовани криминал наводи да се сада испитује како је "Јовањица" добила дозволу да производи индустријску конопљу и да је потом извози у Словенију и Македонију, у две малобројне европске државе, где је дозвољен узгој марихуане у медицинске сврхе. "Новости" су писале да су наши познати "бизнисмени" са оне стране закона, у Македонији покуповали земљу и саде марихуану, наводно за потребе лечења. Тако су не само опрали новац, већ и наставили да се баве старим "пословима".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У рутинској контроли су зауставили бели "ауди А8", а онда је уследио шок: Због фалсификоване легитимације МУП и блинкера дошли до четири тоне марихуане! (ВИДЕО)


- Литар уља од марихуане продаје се по цени од скоро 95.000 евра - наводи наш саговорник. - Да је ово што је заплењено у "Јовањици" завршило у уљу, зарада би била енормна. Полиција је запленила око четири тоне канабиса у стабљикама.

Осумњичен Предраг Колувија Фото Твитер


Тужилаштво за организовани криминал сада испитује и једну фирму из Велике Плане, која је носилац дозволе за узгој индустријске конопље и у чијој се лабораторији обрађује семе. Сам узгој, према доступној документацији, требало је да се организује у "Јовањици".

- Интересантно је да су фирме, где је требало да заврши канабис, у Словенији и Македонији, тесно повезане са Колувијом - наводи наш саговорник. - Његови блиски сарадници су руководиоци у тим огранцима.


ФИРМЕ

ИНТЕРЕСАНТНО је да је Предраг Колувија основао "Јовањицу" 2011, и у његовом је власништву 75 одсто фирме. Колувија се води и као власник ресторана "Јовањица", фирме "Балкан гров", компаније "Јовањица градња", фирме за рачунарско програмирање... Његова је наводно и продавница "Пјаца органика", а сувласник је у предузећу за ваздушни превоз.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

Zoran Kg

28.11.2019. 07:58

Šta bi sa političarima koji su se slikali tamo, njih ne ppminjete, čakate NIN ?

KOTA CIMBAU

28.11.2019. 11:33

@Zoran Kg - ako ste slušali izjavu politicara koji su bili tamo I rekli da je ovo buducnost srbije onda nema šta ni da se objavi pardon politicara iz ove vlasti ne iz ranih vlasti amerika sece na sve nacine drogue koja bi ušla u srbiju ili koja se gaji u srbiji tako daje do znanje ovim politicarima koji su rekli da je ovo buducnost srbije da to nije buducnost srbije I da ne može u evropi kao u rusiji da jedna zemlja I njeni politicari hvale ovako nešto a sada kada bih pitali oni bi se providno pravdali

jovica

28.11.2019. 08:19

Занимљиво је да се "органско воће" које се продавало у његовој радњи на Каленићу стизало из Словеније.

bager

28.11.2019. 08:29

Koliko takvih firmi uzgaja " konoplju" po Srbiji,,jos od 1975 godine na istu foru se sadila indijska konoplja u okolini Leskovca oko sela Milanovo,,,

toma

28.11.2019. 08:33

Sve je to trulež od ljudi? Kakvi bre biznismeni,lopovi i zločinci su to koje treba strogo kazniti. Koliko ljudi i naše dece bi potrovali ovim sr...em?a ovim sirovim konopljem bih sam ih hranio u zatvoru tri puta dnevno da osete kako to izgleda. Decu nam zatvarate po 5 god.kad im nađete 2-3 grama ovog sra..a?a ove mafijaše će te verovatno pustiti?i moćiće da nam i dalje truju i uništavaju decu i familije. Neka to probaju u Turskoj,Iran i sl.odmah bi im glave otišle dole po brzom postupku.

Сурутка

28.11.2019. 08:59

И све те фирме од ношења гајбица..Пореска управо стиди се.

Drax

28.11.2019. 09:02

kompanija Jovanica aktivno radi na domacoj proizvodnji. Za gajenje konoplje u kucnim. il ormarskim uslovima, opet treba kupiti seme u Holandiji.

Obi Van

28.11.2019. 09:34

vi niste normalni čime se bavite. Ulje od kanabisa kupuju pacijenti od raka a ne narkomani. Uništili ste čovjeku život za nešto što je u većini država dozvoljeno

vetruška

29.11.2019. 09:34

@Obi Van - kako drogoši brane uzgaivaca cudo jedno zar mnogi državnici bogataši koji pomreše od kancera nisu znali za to ulje da seizlece a onaj ko tvrdi da je izlecen od kancera uljem kanabisa imao je pogrešnu dijagnozu da ima kancer ili je drogoš pa reklamira ovako nešto ne pitate koliko je drogoša dece umrlo u uriniranim coškovima od ove droge greota I sramota što branite drogiranje pod izgovorom lecenja

plemenito srce

29.11.2019. 10:08

@Obi Van - kako su bože me oprosti drogoši skocili da brane uzgaivaca droge zar presednici država I bogati bizmismeni koji su umrli od kancera nisu znali za to spasaonosno ulje pod znakom navoda koliko je dece drogoša umrlo po uriniranim coškovima od tog spasonosnog ulja a te bajke da ima izlecenih od kancera ima ali kojima je pogrešena dijagnoza da imaju kancer pa se kao izlecili od ulja drogiraša greota I sramota da ima onih koji podržavaju proizvodnju droge kao plemenit cin

Владотимор

28.11.2019. 10:04

Сад треба држава да заврши производњу, произведе уље и поклони га својим грађанима којима тај лијек треба, а не да запале све.

Jovan

28.11.2019. 10:50

Nije to mogao da radi i da dobije kredit bez znanja nekoga ko je blizak vrhu Države. Bolje prvo to da ispitaju, pa tek onda poreklo semenki.

Deyan X

30.11.2019. 04:54

Stvarno ga preterase. Čovek napravio biznis, a sada ga u zatvor oterase. Opet uništavaju domacu pamet. A sutra ce se pojaviti neki Holandjani i to ce biti u redu.