Специјални суд поново је одредио је притвор оптуженом припаднику "ваљевске групе" Зорану Јеличићу (40) јер је прошле седмице прекршио меру забране напуштања стана (кућни притвор), што се сматра бекством.

Њему је одлуком кривичног ванпретресног већа суда кућни притвор замењен притвором због опасности од бекства и да не би у кратком року поновио кривично дело, прецизирала је за Танјуг портпарол суда Татјана Тешић.

Он се од марта налазио у кућном притвору са наногицом, у селу крај Ваљева где има пријављен боравак, а од пре пар дана је опет у притвору.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Evo čime je Jeličić prerezao sebi vrat i šta je pre toga viknuo: Član Valjevske grupe pokušao da se ubije na suđenju!

Иначе прошлог понедељка у наставку суђења "ваљевској групи" он је театрално покушао да се наводно убије у судници малим металним предметом, посекавши се лакше по врату.

Јеличић је према писању неких медија прошлог четвртка је пронађен крвав насред коловоза у селу Чучуге код Ваљева, а непосредно после тога је превезен у болницу, али није отишао кући већ га је приметила полиција и задржала.

С обзиром на то да је имао еелктронску наруквицу, а за излазак из куће није тражио одобрење надлежних, што је био у обавези да учини, он је прекршио меру кућног притвора, односно забране напуштања стана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Član Valjevske grupe zadužen za najteža krivična dela, ubio Željka Đedovića: Ovo je Zoran Jeličić, koji je sebi prerezao vrat u Specijalnom sudu! (FOTO)

Суђење "ваљевској групи" траје више од 11 година, а од укупног броја заказаних суђења чак трећина је одложена на захтев одбране.

Овој групи суђење је почело у априлу 2009. године и од тада су промењена три судска већа, а једна првостепена пресуда била је укинута одлуком Апелационог суда који је наложио понављање суђења, речено је Танјугу у Специјалном суду пред којим се води поступак.

Сам Јеличић, који је скренуо велику пажњу јавности, и раније је правио сцене у судници због чега је био кажњаван.

У суду кажу у да је правноснажним решењима два пута новчано кажњен, јер није поштовао наређење председника већа за одржавање реда на главном претресу, а претходно је био више пута упозорен и опоменут.

Да ли је за дуго трајање суђења, крива у опструкција одбрана или не, говоре подаци суда да је од почетка суђења овој групи 12. априла 2010. године до 20. новембра 2019.године, заказан је 241 главни претрес, од чега је одржан 151 главни претрес, а 93 главна претреса је одложено.

Наиме, 34 главна претреса (суђења) одложена су услед недолазака браниоца, 13 претреса услед штрајка адвоката, шест претреса услед отказивања /опозива пуномоћја од стране оптужених и бранилаца, 8 претреса услед недолазака оптужених, три пута услед оправдане спречености суда, а 29 претреса одложено је услед поднетих захтева за изузеће о којима је одлучивао непосредно виши суд, Државно веће тужилаца, Републичко јавно тужилаштво.

О тим захтевима је одлучено доношењем решења о одбачају са образложењем да су захтеви поднети у циљу одуговлачења поступка као и да је реч о поновљеним захтевима са идентичним доказима и чињеницама.

У суду напомињу да је само током поступка поднето више од 250 захтева за изузеће у односу на сва три досадашња председника већа, целог поступајућег већа, председника суда, заменика председника суда, заменика тужиоца за организовани криминал, тужиоца за организовани криминал, Републичког јавног тужиоца.

Ти захтеви су одбачени услед злоупотребе права на подношење захтева.

Иначе, Јеличић је у понедељак себи намео лаке површинске повреде на врату у току суђења у Специјалном суду металним предметом од једног центиметра који није детектован на КД вратима, због своје минималне величине, речено је Танјугу у том суду.

Њега је правосудна стража спречила у даљем самоповређивању.

До овог инцидента дошло је јутрос у току суђења у случају познатом као "ваљевска група" пред Специјалним судом у Београду.

Оптужени Јеличић се јавио за реч, изашао за судску говорницу, и уз речи "Сада ћу да се убијем пред свима" из џепа извадио оштар предмет и пререзао себи врат.

"Ваљевска група" похашена је 2009. године у великој акцији полиције због низа кривичних дела, а првостепено суђење је и даље у току.

Припадници ове групе се терете за тешка убиства, злочинацко удруживање, недозвољено држања оружја и експлозивних материја, изнуда и наношења лаких и тешких телесних повреда и изнуде новца.

Оптужени су Милан Лазаревић, Зоран Јеличић, Милан Милијановић, Небојша Голоскоковић, Александар Павловић, Дејан Велимировић, Мирко Лазаревић, Марко Миличковић и Александар Бошковиц.

Судење им се наставља 5. децембра.