МОЈ син је жив. Не верујем у званичну верзију лекара да је услед компликација, обмотавања пупчане врпце око главе бебе, моје дете мртворођено. Зато сам Основном јавном тужилаштву у Крушевцу поднела кривичну пријаву 18. новембра ове године против Н. Н. лица јер основано сумњам да су у спрези и саизвршилаштву отели моју бебу мушког пола на по рођењу 29. јуна 1990. године.

Говори овако, за "Новости", Крушевљанка Јасмина Димитријевић (48) која за својим дететом трага готово три деценије. Сумње су постале све јаче када је, како каже, читала сведочења других жена које такође трагају за својом децом.

- Чинило ми се као да су то моје речи. Многе су ствари биле нелогичне. Месец дана након рођења наводно мртве бебе, нама је стигао позив за вакцинацију. У служби дечје заштите, супругу су предочили да се дете у њиховим компјутерима води као живо, али безимено. На отпусној листи коју сам добила пише да сам порођена вакуумом, што није тачно. На истој листи стоји стварни датум порођаја - 29. јун, док сам се по матичним списима породила 26. јуна.

Наша саговорница указује и да је спорна килажа бебе. У отпусној листи, указује нам, пише да је беба била тешка 3.950, а у матичној евиденцији 3.250 грама. Када је 1992. доносила на свет своју другу бебу, ћерку Даницу, усмено јој је саопштено да нема никаквих података о првом порођају. У тих неколико дана колико је боравила у болници, породиље су причале да је рођено пет мртвих дечака.

- Знам врло добро када сам се породила, јер су болови кренули дан раније, на Видовдан, 28. јуна - каже Јасмина Димитријевић. - Никаквих проблема током трудноће није било, осим притиска, због чега сам и примљена нешто раније. Око 19 сати сам била на порођајном столу, где ми је речено да је дошло до компликација, да се слабо чују откуцаји срца детета и где су ме без порађања држали још три сата. Добила сам и индукцију за напон. Сећам се да су ми ставили празну боцу са кисеоником и да је права срећа што је кренуо порођај, јер бих се угушила.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бебу су ми типовали за крађу


Јасмина указује да је била под седативима, али да се свега добро сећа. Након порођаја, сведочи да није чула плач бебе. После извесног времена су јој саопштили да је дете мртво.

- Инсистирала сам да видим бебу, на крају су уз покушаје да ме разувере, ипак пристали - наставља наша саговорница. - Деловала је као да није жива, али није била модра. Изашла сам из болнице на лични захтев. Имала сам тада 18,5 година и нисам и поред свих тих чудних ствари одмах посумњала.


Јасмина Димитријевић

МАТИЧНЕ КЊИГЕ

ЈАСМИНА је недавно уз подршку Удружења "За истину и правду о бебама" затражила и увид у званичне болничке списе из тог периода. Информације је потражила и у матичним књигама.

Две године касније Јасмина је добила ћерку, а 1994. и сина Николу. Јасмини је каже циљ да сазна истину, да цела породица упозна свог сина и брата.

Пре годину дана, Димитријевићи су дошли до фотографије на којој је један младић, како сведочи Јасмина, невероватне сличности са њиховим сином, Николом. Објавили су је на "Фејсбуку" у нади да ће се та особа јавити или да ће им се обратити неко ко има информације у вези с тим момком. Пре неколико дана Јасмина је добила поруку у којој се наводи могући идентитет.

- Ту фотографију је направио друг мог сина у Београду, у кафићу и послао му је слику уз коментар: што си се уобразио, па се не јављаш - каже Јасмина. - Син је у том тренутку био код нас, у Загребу, где годинама живимо. Када сам објавила ту фотографију, многи пријатељи су ми се јавили забринути, јер су прво помислили да нешто није у реду са мојим сином, толико је велика сличност.НЕМА БЕЛЕШКЕ О СМРТИ

РАДИША Павловић (на слици), председник Удружења "За истину и правду о бебама" и члан Владине Комисије за испитивање и поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце у Србији, каже да је отпусна листа Јасмине Димитријевић фалсификована:

фото К.Михајловић

- Од 200 истрага колико их водимо у Србији, у многима смо регистровали употребу долантина и окситоцина. Употреба у већим дозама, како су нам предочили неки стручњаци, може да изазове ефекат да беба изгледа као да није жива. Засад смо поднели захтев за увид у комплетну болничку документацију, направљен је увид у оригиналне матичне књиге, на изводу се јасно види да не постоји никаква забелешка о смрти и да се по изводу и по књигама то дете води као живо.