КРАЈЕМ прошле недеље црногорске власти изручиле су Италији Београђанку Ивану Ивановић (46), против које се пред правосудним органима на Апенинском полуострву води истрага због мафијашког удруживања и незаконитог онлајн клађења. Тамошње власти тврде да је криминална организација Ндрангета, чији је она наводна била члан, злоупотребама игара на срећу, утајила приходе од 3,2 милиона евра, као и порез од 60 милиона евра.

Српска држављанка је ухапшена почетком августа у Црној Гори, на основу потернице која је за њом расписана осам месеци раније. Она се све до депортације налазила у екстрадиционом притвору. Италијански медији су у новембру прошле године објавили да је она избегла хапшење, када је приведено 18 особа.

Тада је и блокиран рад 23 стране компаније и 15 компанија које су пословале на територији Италије. Блокиран је и рад 33 националне и међународне интернет странице које се баве клађењем уживо. Заплењене су и бројне некретнине и возила, а на банковним рачунима замрзнуто је више од 723 милиона евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЛИКВИДАЦИЈА У ЈОХАНЕСБУРГУ: Београђанина "смакнула" чешка нарко-мафија?


Како је својевремено објављено, акција пореске и финансијске полиције Ређо Калабрије у сарадњи са окружним сектором за борбу против мафије кодног назива "Галасија" открила је постојање више предузећа која су незаконитим пословима прикупљала новац од клађења на познатим сајтовима "Планетвин 365", "Беталенд" и "Енџојбет".

Италијански медији су наводили да се сумња да су новац зарађен од онлајн клађења припадници групе улагали у некретнине широм света и на тај начин новац стечен криминалом убацивали у легалне токове.


ЗАПЛЕНА У БЕОГРАДУ

НА основу замолнице италијанских власти које воде истрагу, тачније Дирекције тужиоца за мафију са канцеларијама у Барију, Катанији и Ређо Калабрији, наше Тужилаштво за организовани криминал је спровело финансијску истрагу која се тиче ухапшене Српкиње Иване Ивановић. На основу тога је донета наредба о забрани располагања њеном имовином - два стана површине 136 и 200 квадратних метара у Београду.