ГОРАН Тодоровић (46) из Доње Ливадице, који је наоружан и са торбом пуном муниције и експлозива, упао на час филозофије у одељење III-3 Економско-угоститељске школе "Вук Караџић" у Великој Плани, претио је да ће ученике држати као таоце, сазнају "Новости". Саговорници нашег листа, два дана после несвакидашње драме која је узнемирила целу Србију, кажу да је "наоружани чудак говорио да ће остати у учионици све док га не споје са безбедносним службама".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Меци су прозујали поред главе, срећом завршили су у плафону: Неустрашиви професор из Велике Плане срећан што су сви ученици здрави и читави (ФОТО)

Шта је Тодоровића натерало да у ову образовну установу уђе готово до зуба наоружан биће можда познато у недељу након његовог саслушања у Вишем јавном тужилаштву у Смедереву. Он је након драматичног догађаја спроведен у полицијску станицу у Великој Плани, где му је одређено полицијско задржавање.

Због истраге, засад нико од надлежних не жели да прича о томе шта је све Тодоровић говорио ђацима и професору филозофије током свог петнаестоминутног "часа" уз претњу оружјем. Наиме, толико је времена прошло до доласка другог професора - Славољуба Стојадиновића, који га је физички и савладао.

Кућа Тодоровића у Доњој Ливадици / Фото Ј. И.

Ученици са којима смо разговарали кажу "да је говорио неповезано, помињао председника државе, као и да ће остати ту док не дођу безбедњаци":

- Претио је да ће сви бити његови таоци, како би се појавили и медији - кажу за наш лист упућени у несвакидашња дешавања усред овог часа.

Подсетимо, Тодоровић је са торбом пуном наоружања ушао на шести час у одељење III/3, смера техничко обезбеђење, где је у току био час филозофије. Могућу трагедију спречио је професор Стојадиновић, који му је отео оружје и савладао га. Током отимања, испаљена су два хица која су завршила у плафону.

Иако је, најпре, саопштено да Тодоровић нема везе са школом, и да је без повода дошао баш овде, испоставило се да је његова кћерка, како нам је потврдила директорка школе Данијела Илић, прошле године завршила ову школу. Сазнајемо и да његов син похађа први разред Техничке школе чија се настава, иначе, одвија у истој згради у којој је и Економска.

Тодоровић је, према сведочењу људи из Доње Ливадице, био психички нестабилан последњих година, али не и агресиван. Многи његове психичке проблеме повезују и са саобраћајном незгодом коју је имао у Италији пре неколико година. Имао је испаде, како кажу, "углавном политичке природе, али ни близу овако драматичне".

- Протестовао је испред Скупштине Србије, исписивао графите у Великој Плани... Полиција га је приводила - каже мештанин овог села који је желео анонимност.

Људи овде избегавају новинаре, баш као и Тодоровићева супруга и деца. На његовој кући се вијори српска застава.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Могао да дигне школу у ваздух?! Ево шта је све полиција пронашла код Горана Т, нападача из школе у Великој Плани! (ФОТО + ВИДЕО)

САМ ПРАВИО ЕКСПЛОЗИВ?

РУЧНУ бомбу и експлозив Тодоривић је, како сазнајемо, направио сам. Контрадиверзиона јединица МУП-а Србије сатима је претресала школу, али и Тодоровићеву кућу у селу. Осумњиченом се, засад, на терет ставља више кривичних дела, од недозвољеног поседовања и ношења оружја, до изазивања опште опасности.

Славољуб Стојадиновић спасао ученике школе "Вук Караџић"


ПРОФЕСОР НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ

ПРОФЕСОР који је савладао Тодоровића, Славољуб Стојадиновић, ради готово 20 година у просвети и то на одређено време или на замени. У суботу су му, осим колега, родитеља и новинара, на исказаној храбрости честитали и надлежни из Министарства просвете.