ЈАВНОМ извршитељу Мирјани Димитријевић из Београда, Основни суд у Руми забранио је да на лицитацији, заказаној за данас, прода готово 13 хектара вредног земљишта у Шимановцима, чије је власништво под спором! Овакав потез суда уследио је после захтева Фондације породице Селак "Глас мира" из Америке, да се Бориславу Радосављевићу, са којим се суди, забрани располагање и отуђење спорних парцела.

Основни суд у Руми почетком недеље донео је првостепено решење, на које обе стране имају право жалбе Апелационом суду у Новом Саду. Спор између америчке фондације, коју је основао Младен Селак, и Борислава Радосављевића, који тврди да му ова породица дугује четири милиона долара, траје већ неколико година.

Сада спорно земљиште, Месна заједница Шимановци у општини Пећинци, својеврмено је продала Селаковој фондацији, по симболичној цени, за изградњу универзитета. У купопродајном уговору је била наведена намена земљишта, као и клаузула да ће парцеле бити враћене ако до изградње не дође. Надлежни државни органи, пре свих општина Пећинци, с правом, очекују да им се ових 13 хектара, вредних више од два и по милиона евра, врати.

У међувремену, оснивач Фондације Младен Селак је преминуо, а руковођење je преузео његов син Џорџ. Пре неколико година појавио се Борислав Радосављевић, који је тврдио да је њему Младен Селак дао земљиште у замену за новчани дуг.

- Против Радосављевића се води парнични поступак, јер је, како је утврђено, фалсификовао документе како би постао наводни власник тог земљишта - испричао је за "Новости" Жељко Трбовић, председник Општине Пећинци. - Радосављевић је тврдио да му је Младен Селак, 2009. године, дао менице Фондације која је полагала право на земљиште.

Утврђено је да су сви потписи на том наводно споразуму између Селака и Радосављевића, као и на меницама и меничном овлашћењу, фалсификовани. Против Радосављевића се због овога води кривични поступак пред судом у Руми, а полиција га је због тога и хапсила. Био је у притвору, а сада се брани са слободе.

Жељко Трбовић, преседник Општине Пећинци


Он је у овом случају ангажовао београдског адвоката Небојшу Авлијаша да га брани од оптужби за навођење на оверавање неистинитог садржаја. Током тог поступка, Радосављевић му је, како тврди његов бранилац, остао дужан 16,4 милиона динара. Пошто адвокат није могао да на други начин наплати своје услуге, покренуо је поступак извршења, односно принудне наплате.

На основу тог дуга је и покренута цела процедура продаје земљишта, које је и даље под спором, а за које Радосављевић тврди да је његово власништво, иако постоје решења највиших судских инстанци да ти хектари не могу да се продају нити заложе док траје судско утврђивање ко је заправо њихов власник.

Овакво судско решење, међутим, јавни извршитељ Мирјана Димитријевић тумачи на свој начин и покушава да прода земљу, која је под судским спором. Она у свом решењу наводи да се забрана односи на Борислава Радосављевића, али не и на јавног извршитеља и на основу тога је заказала јавну лицитацију и продају за 22. новембар, односно за данас.

Због овакве одлуке јавног извршитеља, челници Општине Пећинци су против ње написали притужбу на рад и упутили је Комори јавних извршитеља. Општинско правобранилаштво о овоме је обавестило и највише државне органе, а кривична пријава поднета је Тужилаштву за организовани криминал.

Основни суд у Руми је, 18. новембра ове године, изричито забранио Мирјани Димитријевић да то уради.

ПАРЦЕЛЕ У БЛИЗИНИ АУТО-ПУТА

ВЕЋ неколико година траје судски поступак против Борислава Радосављевића. Челници Општине Пећинци, а самим тим и држава, покушавају да поврате ових 13 хектара земљишта у индустријској зони у Шимановцима, у близини ауто-пута Београда - Загреб, јер сматрају да Фондација породице Селак није испунила свој део уговора.

- Представници Фондације су сагласни да земљиште врате држави, чим се заврши судски спор - наводи Жељко Трбовић.