Деценија суђења Ваљевској групи: Туже државу Стразбуру јер још нема пресуде

Н. Б.

22. 11. 2019. у 10:19

Деценија суђења Ваљевској групи: Туже државу Стразбуру јер још нема пресуде

Адвокат Мирослав Живковић и Милан Милијановић

Због промена у судском већу, процес против криминалне „ваљевске групе“ пет пута је почињао изнова. Један од адвоката поднео тужбу против државе због кршења права да се суди у разумном року

СУЂЕЊЕ оптуженима за припадност криминалној "ваљевској групи", којима се на терет стављају убиство, изнуде, наношење повреда, траје већ пуних десет година пред београдским Специјалним судом, а крај му се не назире. За то време је, због промена у судском већу, процес пет пута почињао изнова, а случај је пратио и низ других околности, због којих је овај поступак својеврсни феномен српског правосуђа. Пре два дана у знак протеста, један од оптужених, Зоран Јеличић, жилетом је покушао у судници да пресече вене и врат.

Ове констатације у четвртак је изнео адвокат Мирослав Живковић, бранилац оптуженог Милана Милијановића, који је пет година провео у Централном затвору, а две године у кућном притвору, уз електронски надзор. Са слободе се брани након што је Уставни суд прихватио његове жалбе поднете јер суђење траје деценију, а да није донета првостепена пресуда. У вишегодишњем притвору био је и Јеличић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Члан Ваљевске групе задужен за најтежа кривична дела, убио Жељка Ђедовића: Ово је Зоран Јеличић, који је себи пререзао врат у Специјалном суду! (ФОТО)

- Стразбуру сам поднео тужбу против Србије, јер су ми повређена права да се суди у разумном року - каже Милијановић. - Током поступка тражили смо изузећа судија и председника суда, али смо сваки пут одбијани уз образложење да тиме злоупотребљавамо права и одуговлачимо поступак. А то што се толико судија променило, није одуговлачење?


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације