БЕОГРАЂАНИ П. Л. и С. О. и Боранин С. Ч., који су пре два дана ухапшени због наводних злоупотреба око отварања лежишта бакра и злата "Чукару пеки", код Бора, признали су у потпуности дело које им се ставља на терет, након чега су, како сазнајемо, пуштени да се бране са слободе.

- Током саслушања, П. Л., коме се на терет ставља сумња да је извршио кривично дело примање мита од пет милиона динара, признао је дело које му се ставља на терет - речено нам је у Вишем јавном тужилаштву у Нишу. - Истовремено, и С. О. и С. Ч. су потврдили да су починили кривично дело давања мита у службеном пословању.

Како се сумња, П. Л. је наводно за С. Ч., чија је фирма радила земљане и друге пратеће радове на отварању новог рудника, и за С. О., чије је предузеће обављало геолошка истраживања, намештао послове, тако што је менаџменту представљао да су њихове понуде најповољније.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тројица ухапшена због малверзација око отварања рудника "Чукару пеки"

- За ту услугу, П. Л. од својих "партнера" наводно је тражио да му дају пет милиона динара - наставља наш саговорник близак истрази. - С. Ч. и С. О. су пристали. Примопредаја је требало да се обави у Београду, али су их у том тренутку пресрели и ухапсили службеници посебног Одељења за сузбијање корупције, при ВЈТ у Нишу.

Незванично сазнајемо да је цела акција била снимана, тако да су, суочени са доказима, сва тројица признала дела која им се стављају на терет. Занимљиво је да је после хапшења ове тројке у Бору завладала права паника, јер је, наводно, код једног од двојице осумњичених за давање мита пронађена свеска у којој се, именом и презименом, набраја коме је све дат новац на име добијања послова вредних стотине милиона динара. На списку су, незванично, и поједини политичари, приватни предузетници, али и неки припадници органа реда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Осумњичен да је без дозволе хтео да продаје 1.900 литара бензина и 14,5 тона уља

КАЗНЕ ОД ТРИ ДО ОСАМ ГОДИНА

"ЧУКАРУ пеки" је у власништву кинеске компаније "Зи Јин", која је до сада, само за куповину истражних права у том лежишту, које се сматра једним од најбогатијих бакром и златом на свету, потрошила 1,8 милијарди долара. Уколико се огласе кривим, П. Л. прети казна и до осам година, а С. Ч. и С. О. до три године затвора.