КАД не могу на други начин да дођем до правде, онда ћу да се убијем овде пред свима - изговорио је у судници број два Специјалног суда у Београду Зоран Јеличић оптужен да је као припадник криминалне "ваљевске групе" учествовао у убиству Жељка Ђедовића. Затим је из џепа извадио мали сиви предмет, за који ће се касније испоставити да је преполовљени жилет и неколико пута се посекао по рукама и врату.


Јеличић је у зграду суда дошао из кућног притвора. Многи су након инцидента поставили питање како је могуће да је и поред високог степена обезбеђења, успео да унесе сечиво. Међутим, портпарол суда Татјана Тешић саопштила је да је дужина предмета којим се секао око сантиметар, због чега при уласку није "запиштао" на вратима која детектују метал.


Пре него што ће у судници почети да се одвија драма, Јеличић је стао за пулт, пошто је претходно тражио да се обрати судском већу. Казао је да тражи њихово изузеће и да за то има седам разлога. Након што је дошао до четвртог, судија га је прекинула и казала да нема потребе више да говори и да ће се његов захтев размотрити. Јеличић је споменуо и Небојшу Јоксовића, сведока сарадника у поступку који се води против Дарка Шарића, али му је искључен микрофон и речено му је да се врати на оптуженичку клупу. Тада је извукао жилет. Направио је неколико мањих резова испод дланова, а затим је ухватио кожицу на врату и ту се посекао.


Захваљујући брзој интервенцији припадника судске страже, спречена је трагедија. Они су, муњевито скочили на оптуженог и отели му сечиво, док су чланови већа, заменик тужиоца, адвокати и остали оптужени шокирани гледали шта се дешава. Позван је лекар који се налази у згради суда, који му је указао прву помоћ. Затим је позван санитет, који је Јеличића одвезао на Војномедицинску академију на додатне прегледе, одакле је убрзо пуштен кући. На месту где је, наводно, покушао да се убије, били су трагови крви, али како сазнајемо, крварење није било обилно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Јеличић пререзао себи врат за говорницом! Оптужени из Ваљевске групе покушао да се убије!


Након једночасовне паузе, председник већа, судија Светлана Алексић је саопштила да је Јеличићу констатовано неколико површинских рана, дубине милиметар до милиметар и по. Додала је и да је због вређања достојанства суда, са 150.000 динара кажњен његов бранилац, адвокат Драгољуб Ђорђевић, који је након инцидента, како је казала, аплаудирао у правцу већа.


Зграда Специјалног суда у Београду Фото П. Милошевић


Судећи по ономе што се догодило, евидентно је да је све унапред испланирао, а можда и са неким од саоптужених. Према незваничним информацијама, један од њих му је док су седели у боксу за оптужене, намигнуо и показао у правцу суднице, након чега је он затражио реч.

Жилет којим је хтео да се убије Фото Н. Бијелић Фото Н. Бијелић


ЂЕДОВИЋ УБИЈЕН СА ВИШЕ ХИТАЦА

Према оптужници која је подигнута пре десет година, Јеличић је постао припадник криминалне групе, коју је, како се тврди 2006. организовао Милан Лазаревић, звани Лаза Бомбаш. Група је бројала девет чланова. У оптужници се наводи да је Лазаревић организовао убиство ваљевског бизнисмена Жељка Ђедовића, незадовољан одлуком Врховног суда Србије, да му се укине притвор, а у којем је био због сумње да је подстрекавао на Лазаревићево убиство. Поред Јеличића, како се тврди, задатак да изврши овај злочин је добио и оптужени Милан Миљановић. Ђедовић је убијен испред просторија шаховског клуба, са више хитаца.


АДВОКАТ: НИСАМ АПЛАУДИРАО

- НИСАМ аплаудирао судском већу и жалићу се на одлуку да будем кажњен - казао је јуче адвокат Драгољуб Ђорђевић. - Кад се све догодило ја сам склопио руке, у знак чуђења и узвикнуо: "О, боже". Судија ме је тада упитала да ли сам то њима аплаудирао, на шта сам узвратио: "Да ли ви мислите да заслужујете аплауз".

Суђење оптуженима за припадност "ваљевској групи" пред Специјалним судом траје готово десет година. Према речима адвоката Ђорђевића, Јеличићу је тек недавно укинут притвор и одређен кућни уз електронски надзор.