Специјални суд у Београду одредио је притвор до 30 дана само једном од 13 ухапшених пре два дана због сумње да су ископавали и продавали стари римски новац који се сматра културним добром Србије, док су остали пуштени да се бране са слободе уз мере забрана.

Судија за претнодни поступак одредио је притвор М. З. због постојања особитих околности да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело.

Такође је за осумњичене М. З, М. А, С. П, М. К, С. Р, Д. Ш, М. Д, Г. С, Т. С, К. К. и С. Т. одредио меру забране прилажења, састајања и комуницирања са сведоцима, уз упозорење да им може бити одређена тежа мера ако прекрше изречену забрану.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ухапшена криминална група, античке драгоцености продавали у иностранству: У току привођења и претреси на више локација у Србији

Против ове одлуке осумњичени и њихови браниоци имају право жалбе кривичном ванпретресном већу у року од три дана од дана пријема писменог отправка решења.

Осумњиченом М. З. се ставља на терет да је извршио кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела, кривично дело тешка крађа и продужено кривично дело прикривање, осумњиченима Г. С, Т. С, М. А, В. П. и Д. Ш. да су извршили кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела, а окривљеним С. Р, М. Д. и В.П. по једно кривично дело прикривање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стоп за пљачкаше археолошког блага

М. А. се терети и за кривична дела дело тешка крађа и прикривање, а окривљени С. Т, С. П, М. К, К.К. и Д. Ш. по једно кривично дело тешка крађа, окривљени Г. С. и Т. С. по једно кривично дело тешка крађа и по једно кривично дело прикривање.

Они су претходно саслушани у Тужилаштву за организовани криминал.

Ухапшени су пре два дана у сарадњи с правосудним органима Италије, након вишемесечног оперативног рада и примена посебних доказних радњи.

Сумња се да су деловали као организована криминална група која је од 25. децембра 2018. до хапшења на различитим локалитетима Србије помоћу метал детектора проналазила старе римске новчиће и потом их ископавала.

Новчиће су скривали на унапред одређеним локацијама, затим вршили процену аутентичности и процену тржишне вредности, а онда продавали купцима у земљи и иностранству.

Реч је о старом римском новцу који потиче из периода до 3. века нове ере, гемама, фибулама и другом, чијим прибављањем, односно продајом је ова органзована криминална група остварила вишемилионску противправну имовинску корист.