Јужноафричка полиција истражује околности под којима је ликвидиран Земунац Горан Релић Трта (50), за којим је Србија расписала потерницу због сумње да је починио злочин. Он се последњих неколико година скривао од правде на југу Африке.

Релић је користио фалсификована документа, а, према незваничним сазнањима, он се у ЈАР и оженио. Вест о његовој смрти најпре је стигла до најближих. У овом тренутку се очекује да породица буде и званично обавештена о резултатима истраге, коју води полиција ове земље.

Он је само један у низу припадника српског подземља који је, тражећи уточиште и склониште од руке правде, ликвидиран у Јужноафричкој Републици. Пре њега, у овој земљи убијени су: Милан Мики Ђуричић у априлу 2018. године, Дарко Кулић у јулу 2018, Ђорђе Михаљевић у септембру 2018, Југослав Смиљкић у марту 2019. и Иван Ђорђевић у априлу 2019. године.

За овим Земунцем српска полиција је трагала више од 10 година. Он је био осумњичен да је са Николом Булатовићем (45), званим Пиџа, насмрт претукао власника мењачнице "Звонце" Звонка Пилчевића (37). Убиство се, према полицијском саопштењу, догодило у ноћи између 15. и 16. августа 2009. године у Земуну.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Земунац познат по бруталном убиству власника мењачнице има дебео досије: Ово је Горан Релић Трта који је ликвидиран у Јужноафричкој Републици

Пилчевићево тело, готово непрепознатљиво од удараца, пронађено је у Улици Стевана Јовановића, на тротоару. Током увиђаја, и касније у истрази, дошло се до доказа да је власник мењачнице брутално претучен насмрт на неком другом месту, а да је потом довезен и избачен на улицу где је и пронађен.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВОСТИ САЗНАЈУ: Ликвидиран злочинац за којим је Србија трагала: Трта јутрос убијен у ЈАР-у

Када је расписана потерница за Релићем и Булатовићем, неколико дана касније, полиција је навела да је утврђено да су њих двојица Пилчевића после батинања, окрвављеног, убацили у гепек, а потом избацили на тротоар. Побегли су и од тада им се губио сваки траг.

У марту прошле године, скоро деценију после злочина, у Колашину у Црној Гори је по потерници и замолници Министарства правде Србије, лоциран и ухапшен Булатовић. Утврђено је да је он све време мирно живео у овом граду, а после хапшења пребачен је у Подгорицу у екстрадициони притвор. Убрзо потом предат је Србији.

Полиција је током истраге имала оперативне податке који су указивали да је мотив за брутално премлаћивање Пилчевића био његов дуг, који је са зеленашким каматама премашио суму од милион евра. Његови најближи су тад причали да несрећни Пилчевић, који није био познат полицији и није имао досије, не дугује новац само једном човеку, већ је у том ланцу било више њих.

Поред тога, он је на себе преузео и дуговања бившег пословног сарадника, што је довело до тога да никад није могао да измири дуг. Нагађало се да су зеленаши ангажовали "дрипце да одраде посао", али досад није утврђено да ли су затражили и да га убију, или су плаћеници претерали у претњама и батињању.

ЦРВЕНА ПОТЕРНИЦА

ЗА Гораном Релићем је била расписана црвена Интерполова потерница. Он је, иначе, био добро познат београдској полицији и пре него што је осумњичен за најтежи злочин. Неколико пута је хапшен и привођен. И Никола Булатовић Пиџа је, и пре овог случаја, имао "блиске" контакте са српском полицијом.