Ухапшена криминална група, античке драгоцености продавали у иностранству: У току привођења и претреси на више локација у Србији

Танјуг

18. 11. 2019. у 11:38

Ухапшена криминална група, античке драгоцености продавали у иностранству: У току привођења и претреси на више локација у Србији

Илустрација Фото: Depositphoto

Реч је о старом римском новцу који потиче из периода до Трећег века нове ере, гемама, фибулама и другим вредним антиквитетима
БЕОГРАД - По налогу тужилаштва за организовани криминал у сарадњи са правосудним органима Италије ухапшено је 13 осимњичених за незаконито прибављање и продају старог римског новца који се сматра културним добром Србије.

У току су привођења лица и претреси станова на више локација на територији Србије, саопштено је из тужилаштва.

Прецизира се да је након вишемесечног оперативног рада и примена посебних доказних радњи у сарадњи са Службом за борбу против органзованог криминала утврђено је да постоје основи сумње да се ради о организованој криминалној групи која је у периоду од 25. децембра 2018. до данас на различитим локалитетима Србије помоћу метал детектора проналазила и одузимала ствари које представљају културна добра, односно добра која уживају претходну заштиту Републике Србије сходно Закону о културним добрима Републике Србије, а која су у њеном власништву.

Сумња се да је ова криминална група, помоћу алата за копање најпре детектовала у земљишту такве ствари потом исте ископавала, скривала на унапред одређеним локацијама, затим вршила процену аутентичности и процену тржишне вредности, а онда продавала купцима у земљи и иностранству.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Отац и син трговали драгоценостима на интернету

Реч је о старом римском новцу који потиче из периода до Трећег века нове ере, гемама, фибулама и другом, чијим прибављањем односно продајом је ова органзована криминална група остварила вишемилионску противправну имовинску корист, наводи се у саопштењу тужилаштва.

Осумњиченима се ставља на терет извршење кривичних дела удруживање ради вршења кривичних дела, тешка крађа и прикривање.

Тужилац за организовани криминал ће након што полицијски службеници уз кривичну пријаву спроведу у Тужилаштво ову 13-члану групу, саслушати приведена лица и одлучити о даљем току кривичног поступка.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације