КРУШЕВАЦ - Десет жена убијено је у Крушевцу од 2012.године,а већини су пресудили партнери или супружници. Драматична статистика која оцртава насиље у породици, ипак је почела да “мирује” са пооштреним рекацијама институција и доношењем Закона о спречавању насиља у породици, показује истраживање “Новости”.

Најдрастичније је било током 2012. и 2013.године. У октобру 2013, убијена је Далиборка Милићевић(38), у породичном дворишту у селу Кукљин код Крушевца. Несрећну жену, мајку троје деце, убио је невенчани супруг Милисав Ивановић(54) и то тако што јој је директно пуцао у главу.Потом је пресудио и себи. - Када сам чула два хица, један за другим, знала сам одмах шта се десило, причала сам јој да се чува,али није вредело - посведочила је својевремено Далиборкина ожалошћена мајка Јованка.


Крушевљанка Слађана Јанковић(47) је усмрћена пре шест година. - Полиција је њеног мужа приводила, али узалуд, нападао је ножем, завршавала би са модрицама и посечена,задњих 10 дана пре убиства нисам ни пет сати ока склопио од таквих мука - испричао је за “Новости” Слађанин пријатељ Зоран Милић, где је жртва покушала да се сакрије и у чијој је кући на крају и убијена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА У КРУШЕВЦУ: Убио бившу, ранио јој брата, па пресудио себи, претио смрћу и деци!

Гордана Јосифовић(45)се скоро деценију забављала са Миодрагом Каралићем (58) пре него што су се разишли. А онда је Каралић 5. децембра 2016.године под претњом оружјем отео и њу и њеног новог партнера Милуна Костића(55). Горданино тело нађено је дан касније у селу Бродарац код Алексинца, а Каралић је ухапшен после пет дана на Новом Београду, где је у колима као таоца држао Костића. Због тешког убиства осуђен је у Нишу на 40 година затвора.

Гордана Јосифовић

- Закон о спречавању насиља у породици се ефикасно примењује, уз постизање задовољавајућих резултата: у 2019.години, до 15. октобра донето је 370 хитних мера заштите насиља у породици, у 2018.години донете су 402 хитне мере, а од јуна 2017 - 149 хитне мере - напомиње за “Новости” Саша Аврамовић, заменик јавног тужиоца, додајући да је у овом периоду донето 145 правоснажно осуђујућих пресуда.

Гордана Живковић

Према подацима Основног јавног тужилаштва у Крушевцу, од 1.јуна 2017. године регистровано је 268 случајева насиља у породици, где је осумњичени супруг или партнер. Годину дана касније забележено је 336, а до 15.октобра ове године 378 пријава.

Место убиства у Кукљину где убијена Далиборка Милићевић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Крушевац: Жени смрскао лобању

ПОЗИВ У ПОМОЋ, ПРВИ КОРАК

У Србији се позивом на више бројева телефона може добити помоћ у случају насиља у породици. Осим директно полицији на број 192, насиље се може пријавити и позивом на број 0800 100 600, а у овом крају, у Крушевцу - 0800 034 037,а у Краљеву - 0800 35 00 36.


ДВЕ ЖЕНЕ УБИЈЕНЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ

ПРОШЛЕ године су у размаку од 24 сата убијене две Крушевљанке: Гордану Живковић(60)убио је партнер Стојан Мијајловић, а Борку Јаковљевић(50) син Драган. Данијелу Милићевић(42) и њену ћерку М.М.(7)је 2013. године убио познати козар Радослав Маринковић, Весну Ракић(51) убио је колега Драган Благојевић у фабрици “14.октобар” 2013, док је 2015. године Виолету Ђокић(51) убио супруг који је био психијатријски пацијент. Крушевљанку Злату Николић(23) угушио је јастуком бивши супруг Љубиша Васић(29) 2016. године.

Место убиства Слађане Јанковић


Последње убиство жене у Крушевцу догодило се 14. септембра ове године, у башти кафане “Мали Париз”. Миша Јовановић усмртио је бившу супругу Гордану Јовановић(47),а од последица рањавања преминуо је и њен млађи брат Горан Радосављевић(42).

Гордана Јовановић убијена у башти кафића
ЦЕНТРУ ПОДНЕТО 849 ЗАХТЕВА

ИСКУСТВА из процесуираних предмета у тужилаштву говоре да су окидачи за насиље у породици економско-социјалне природе, нерашчишћени имовинско-правни односи, љубомора и прекид партнерских односа. Жртве се за помоћ обраћају и Центру за социјални рад,где је само ове године забележено 849 захтева. - Процењујемо да ће их до краја године бити око 1.000 - износи за “Новости” Снежана Живковић,социолог ЦСР у Крушевцу.

Злата Николић