НА граничном прелазу Градина, српски цариници су, у сарадњи са полицијом, у петак открили и спречили покушај кријумчарења антиквитета непроцењиве вредности. Реч је о јеврејским списима, писаним на пергаменту за које се претпоставља да су врло стари и - вредни. Незванично, вредност заплењених антиквитета, које је покушао да пренесе један Либанац, премашује 100.000 евра.

Реч је о свицима из јеврејске свете књиге Торе. Несвакидашњи антиквитети откривени су након што су оба путника у "фолксваген турану" одговорила да немају ништа да пријаве, а цариници су ипак одлучили детаљно да прегледају аутомобил. Тако су у возилу немачких регистарских таблица, најпре пронашли бакарни цилиндар са пергаментом, а потом и кутију у којој се налази света јеврејска књига.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Древни новац и пергаменти стигли у ризнице

У касети испод седишта, иза сервисне књижице возила, затечена је кеса у коју је била умотана цилиндрична бакарна футрола, која је од старости и патинирала. Отворивши је, цариници су у њој затекли свитак исписан на хебрејском, на пергаменту од говеђе коже.

Наставили су контролу аутомобила, па су у пртљагу у кеси пуној половне гардеробе, пронашли и кутију од импрегниране говеђе коже украшену полудрагим камењем која је била умотана у мајицу.

У Управи царина наводе да богато украшена кутија сама по себи представља драгоценост, која се у пракси ретко среће. Када су цариници пажљиво отворили мали катанац, којим је била осигурана, у њој су затекли још један свитак за који се сумња да је део јеврејског светог списа Торе.

Фото Управа царина

Вредност заплењених антиквитета ће бити утврђена накнадном експертизом.

Иначе, списе су цариници открили у возилу у коме је, на сувозачевом месту, био Либанац са пребивалиштем у Берлину и који се и пријавио као власник откривених предмета. Против њега ће бити покренут поступак, а из Управе царина наводе да је, захваљујући оправданој сумњи царинских службеника, део светске културне баштине спасен и сачуван од даље препродаје на црном тржишту.

Фото Управа царина

ОБАВЕШТЕНИ НАДЛЕЖНИ

О БОГАТОЈ заплени на Градини одмах је обавештена Јеврејска заједница у Београду. Из ове установе је и потврђено да су откривени делови јеврејског светог списа, али да би се поуздано утврдило да ли је реч о оригиналима, неопходно је да необични антиквитети буду подвргнути детаљном вештачењу.