УЖИЧАНИНУ Боривоју Г., Албанцу Шефћету Д. из Северне Македоније, Небојши И, из Пожеге и Миловану М, из Ужица, четворици осумњичених за крађу, продају и куповину поверљиве пројектне и техничке документације фабрике "Први партизан", одлуком Вишег суда у Београду одређен је притвор до 30 дана, након саслушања у надлежном тужилаштву. Тројици Срба притвор је одређен да би се спречио утицај на сведоке, а Албанцу и због могућности бекства.

Шефћету и Боривоју се на терет ставља давање мита, Боривоју и подстрекавање на злоупотребу положаја одговорног лица, а Небојши И. и Миловану М. злоупотреба положаја одговорног лица.

Боривоје Г. и Шефћет Д. су се на саслушању у тужилаштву бранили ћутањем. Како нам је рекао адвокат Саша Недовић, Боривојев бранилац, његов клијент није износио одбрану, јер за то није био психички способан:

- Он је човек у годинама и прилично је нарушеног здравља. Тренутно је болестан и због тога није био у стању да износи одбрану. То не значи да неће у тужилаштву бити саслушан кад се мало опорави.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Албански шпијун узео аванс од 30 хиљада евра за документацију о машини за прављење муниције: Војни пројекат требало да заврши у Македонији, Катару и БиХ! 

Четворицу осумњичених су протеклих месеци пратили агенти БИА и ВБА, а ухапшени су у понедељак по подне. Полицијски инспектори су у једном београдском хотелу пришли Албанцу и Ужичанину када су, наводно, договарали размену документације и новца и привели их. Боривоје, који је бивши инжењер у "Првом партизану" се сумњичи да је био главни контакт са Шефћетом и да је за услуге прибављања материјала о производњи метака калибра 12,7 милиметара већ узео 30.000 од договорених 60.000 евра.

Небојша И. и Милован М, који још раде у тој наменској фабрици сумњиче се да су поверљива документа уз материјалну надокнаду учинили доступном Боривоју.

Иначе, Шефћет Д. је привредник из Северне Македоније који се бави производњом војне и полицијске опреме и који је наводно намеравао да у некој од својих фабрика покрене производњу метака од 12,7 милиметара.