БАШ у време док је министарка правде Нела Кубуровић потписивала споразум о сарадњи са председником Еуроџаста Ладиславом Хамраном, преко ове организације спроведена је синхорнизована акција претреса станова и кућа у три земље, од којих је једна Србија. Тражени су докази против криминалне банде која је изнајмљивала луксузна кола, у покушају да их после прода.

По речима потпредседника Еуроџаста Клаус Мејер-Кабрија, представника Немачке, случај воде немачки истражни органи:

- Изнајмљивана су искључиво луксузна возила, потписивани уговори, али ништа није плаћано. У питању је 61 возило вредно три милиона евра. У Србији је нађено управо оно што смо и очекивали - докази који ће немачким колегама послужити у поступку.

Потписивањем споразума о сарадњи, српски истражни органи постали су равноправни партнери "породице Еуроџаста". По речима републичке јавне тужитељке Загорке Доловац, споразум је већ ступио на снагу и одмах је одржан први састанак између представника српског РЈТ и ове организације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Крагујевчанин преварио рентакар агенције

- Одредили смо тужиоца за везу у седишту Еуроџаста, у Хагу - Гордану Јанићијевић. Овај споразум продубиће нашу одличну досадашњу сарадњу. Велики број предмета смо радили заједно, имали заједничке истражне тимове и за пет година стигло је више од 140 замолница по којима смо поступили. После Швајцарске, друга смо земља по интензитету сарадње од држава нечланица ЕУ - рекла је Доловац.

Како је навео председник Еуроџаста, један од случајева сарадње је и разматрање питања где је најбоље судити Чаба Деру, плаћеном убици из Чантавира, чије су изручење биле тражиле и Мађарска и Србија. Хамран се присетио састанка са Загорком Доловац, средином прошле године у Подгорици, када је тражила модел уговора о сарадњи:

- Неке земље годинама воде преговоре за приступ Еуроџасту, друге никада процес не приведу крају, а Србија га је завршила за само годину дана! Сви случајеви који стигну код вас из Еуроџаста сада ће ући у електронски систем управљања предметима, па ће бити могуће укрштати податке у бази и видети да ли се у некој другој земљи воде паралелне истраге или неке друге истраге о истим осумњиченима. Будући да криминалци имају одличну прекограничну сарадњу, изузетно је важна добра прекогранична сарадња и међу истражним органима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Продао изнајмљени аутомобил

Потписаним споразумом обухваћена је и сарадња у борби против тероризма, а не само организованог и тешког криминала. Контакт тачка у овој области у почетку ће бити тужилац Гордана Јанићијевић, али ће временом бити изабран посебни тужилац.


ДОКАЗИ

ДОКАЗИ до којих се долази у синхронизованим акцијама земаља чланица Еуроџаста изводе се тако да буду валидни у процесима пред националним правосуђима. Уколико се током акције открије нови доказ или нови осумњичени, преко Координационог центра Еуроџаста могуће је замолити правосудне органе одређене земље да издају налог за хапшење или претрес у најкраћем року.