МАРКО Здравковић (22), који је пре седам дана погинуо у саобраћајној несрећи у Немачкој, сахрањен је у среду на гробљу у родном Брестовцу. Њега је на пут без повратка, уз звуке посмртног марша, испратила непрегледна колона родбине, пријатеља и комшија. Дирљиве сцене растанка мајке Тање, оца Срђана и сестре Марије од трагично настрадалог младића расплакале су многе који су се окупили у њиховом породичном домаћинству како би Марку одали последњу почаст.

Када је ковчег са Марковим телом изношен из његове родне куће, у којој је, по овдашњим обичајима, провео последњу ноћ, кренула је река суза за младићем о коме су сви имали само речи хвале. Био је вредан, поштен и увек расположен за шалу, али и да помогне свима.

- Шта год лепо да вам кажем о том дечаку, мало је, верујте. Био је пример за многе у нашем селу. Дивно дете, какво се само пожелети може. Судбина му таква. Сурова и неправедна - прича нам дрхтавим гласом један од комшија породице Здравковић.

На лицима Маркових најближих само бол и туга, који трају од тренутка када су, прошлог петка, сазнали да су остали без своје узданице. Без сина и брата који им је био и нада и снага. Отац Срђан одмахује главом, као да не жели да прихвати да се опрашта од сина. Мајка Тања је једва стајала на ногама, а низ образе сестре Марије нису престајале да се сливају сузе. Последњу пошту страдалом младићу одале су и њене колеге из Врања, где је Марија запослена као војник по уговору.

фото И.Митић- Сине мој! Што ме остави, сине? Зашто, сине, срећо моја? Душо моја. Злато мамино - понављала је Маркова мајка Тања, а колика је њена бол, знају само они који су изгубили дете.


Прочитајте и: "Neće više biti naših savršenih trenutaka”: Skrhana majka Tanja čeka da telo njenog stradalog sina stigne iz Nemačke


фото И.Митић


Несрећна жена се ослањала на рођену сестру како би свог сина испратила до вечне куће. Када је крст са Марковим именом кренуо низ улицу ка гробљу, Брестовац као да је престао да живи. Док се селом разлегао звук црквених звона, испред многих кућа стајали су уплакани људи. И они су се опраштали од веселог младића који је будан сањао велике снове пре него што је заспао вечним сном.Посмртни марш, фото И.Митић

Мајка и сестра, фото И.Митић
ЖУДЕО ЗА БОЉИМ ЖИВОТОМ

Марко је отишао у Немачку пре месец дана. Добро се снашао у грађевинској фирми у којој је радио, а његов план је био да тамо и остане. Желео је да заради више и да себи и својима омогући бољи живот уместо, како је говорио, преживљавања. Тешко је повређен у саобраћајној несрећи код Нирнберга и после неколико сати подлегао је повредама.