ПРВОСТЕПЕНА пресуда Александру Здравковићу и Маји Адровац, оптуженима за покушај убиства бизнисмена Милана Бека, односно помоћ учиниоцу након извршења овог злочина, биће изречена 29. новембра у београдском Вишем суду.

Завршним речима странака, у среду је, пред петогодишњицу извршења злочина и званично окончан поступак. Беко је тешко рањен 14. новембра 2014, испред своје куће на Сењаку.

У својој завршној речи, заменик тужиоца Ненад Стефановић казао је да је током поступка неспорно доказана кривица оптужених и затражио да им суд изрекне казну не мању од 15 година затвора.

Овоме се оштро успротивила њихова одбрана. Адвокат Милица Цолић Краварски, која заступа Здравковића је рекла:

- Здравковић је ухапшен и оптужен, а да ниједан доказ против њега није изведен. Извршена вештачења су пуна нелогичности. Нека од мишљења вештака, попут стручњака са Биолошког факултета Душана Кецкаревића, потпуно су пристрасна, контрадикторна, вештачка и урађена на штету окривљених. Још је гори вештак телекомуникација Драгослав Васиљевић, коме не треба дати ниједан предмет у рад, јер је нестручан и човек са разним теоријама завере.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Случај Беко - из почетка

Адвокат се накратко осврнула и на изјаве које је пред судом дао Беко, наводећи да је једном рекао да не може да определи да ли је пуцач био женско или мушко, док је у другом поступку казао да би Здравковић "то могао бити". По њој, ту нема логичности, те се, како каже, доводи у питање његово сведочење и затражила је ослобађајућу пресуду за свог клијента.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Случај Беко: Препознавање није доказ?

И одбрана Маје Адровац, адвокати Момчило Минић и Далибор Катанчевић, истог су мишљења.

- Ослобађајућа пресуда је једина праведна која може да се донесе у случају Маје Адровац - казао је адвокат Минић.

Фото М.Анђела

И Катанчевић је затражио ослобађање:

- Овај предмет је специфичан, у поступку су се дешавале ствари које можемо само да видимо на ТВ и у серијама. Укидање првостепене пресуде за Мају Адровац и понављање поступка је тотални апсурд и тло погодно за људе жељне славе, попут двојице вештака. Надам се да суд то схвата и да се неће играти животима оптужених и њихових породица. Маја нема везе са делом које јој се ставља на терет. Уосталом, зар можете и да замислите жену са бебом, како доји и припрема атентат?


ПРИДРУЖИО СЕ ГОЊЕЊУ

МИЛАН Беко се није појавио у суду како би, као оштећени, дао завршну реч. Преко свог адвоката је поручио да се придружује кривичном гоњењу оптужених и да истиче имовинско-правни захтев.

Оптужени Здравковић је рекао да није крив и да, иако "није цвећка", није пуцао у Бека, истичући да тужилаштво није извело ниједан доказ против њега.

Маја Адровац је тихим гласом казала:

- Не осећам се кривом и надам се ослобађајућој пресуди.