САСЛУШАЊЕ четворице осумњичених за крађу и продају поверљиве пројектне и техничке документације из ужичке фабрике "Први партизан" почело је у уторак, а, како сазнајемо, трајаће и у среду у Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Осумњичени власник скопске фирме "АТС груп" Шефћет Д., Албанац из Северне Македоније, који је наводно желео да купи документацију неопходну за производњу муниције калибра 12,7 милиметара и Ужичанин Боривоје Г, пензионер и некадашњи инжењер у "Првом партизану" су се на саслушању бранили ћутањем, а тужилац је затражио да им се одреди притвор. Ухапшени Небојша И. из Пожеге, конструктор у Погону за алате и машине у овој ужичкој фабрици, као и Милован М., активни инжењер биће саслушани у среду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Жена која је слудела четири службе

Њих четворица су приведена по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, које је неколико месеци, заједно са колегама из МУП, Војно-безбедносне и Безбедносно-информативне агенције радило на овом случају.

На основу оперативних сазнања, двојица запослених у фабрици сумњиче се да су за материјалну надокнаду бившем колеги Боривоју Г. омогућили да добије жељену документацију. Како се сумња, он је био веза са Шефћетом Д. и требало је да му је преда, а за ту услугу, незванично, већ је узео аванс од 30.000 евра на претходном састанку, 16. октобра, у београдском хотелу Constantine the Great. Сумња се да је још толико новца требало да добије по обављеном послу.

Боривоје и Шефћет су се у понедељак састали у београдском хотелу "Хилтон" да утаначе размену материјала и новца, када су и ухапшени. Шефћету Д. је та техничка документација наводно била потребна пошто је намеравао да у Северној Македонији и у Катару, где такође има фабрику, покрене производњу муниција калибра 12,7 милиметара.

Муниција 12,7 милиметара највише се користи за специјална дејства, као и за снајперске пушке и противавионске митраљезе. Врло је тражена на тржишту, јер се производи у Србији, Америци и још само неколико земаља. Брзина пројектила је 805 метара у секунди.

Калибар 12,7 мм

Од званичника Северне Македоније у уторак се нико није оглашавао поводом хапшења њиховог држављанина. Према сазнањима "Новости", компанија "АТС груп" основана је 2017. године, у власништву Шефћета Д. У јулу ове године у индустријској зони Визбегово, крај Скопља, отворили су савремени капацитет, у који је, како је објављено, инвестирано више од три милиона евра, за производњу композитних материјала и заштитне опреме за безбедносне службе армије и полиције и делова балистичке заштите. Запослено је више од 80 радника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Албански шпијун узео аванс од 30 хиљада евра за документацију о машини за прављење муниције: Војни пројекат требало да заврши у Македонији, Катару и БиХ!


Како је на отварању погона крај Скопља потврдио њен власник, компанија две деценије ради на иностраном тржишту, а сада је више од три милиона евра инвестирала у погон у родној земљи. Реч је о гринфилд инвестицији у капацитет са "савремено опремљеним машинама најновијих генерација за аутоматску производњу са гаранцијама високог квалитета према НАТО стандардима. Годишњи обрт производње компаније АТС износи 30 милиона евра.

Инспектори са Шефћетом Д. Фото Принтскрин

Производи АТС компаније извозе се у Турску, за потребе турске армије, као и у Катар. У овој години планиран је обрт од око 30 милиона евра.


ЗАЕВ БИО НА ОТВАРАЊУ ПОГОНА

ОТВАРАЊУ погона "АТС груп" у зони Визбегово, крај Скопља, присуствовао је и део највиших функционера садашње владајуће македонско-албанске коалиције, премијер Владе РСМ и лидер СДСМ Зоран Заев, министарка одбране Радмила Шећеринска, министар унутрашњих послова Оливер Спасовски, министар економије Крешник Бектеши, челник владајуће Демократске уније интеграција (ДУИ) Аљи Ахмети...

Заев је том приликом захвалио на донацији "АТС груп" у вредности од 50.000 евра за МУП, као и Управи финансијске полиције и Казнено-поправној установи у Скопљу.