Радник 'Првог партизана' из Ужица Боривоје Глишовић и Албанац Шефћет Демировски ухапшени због крађе документације о производњи муниције калибра 12,7 мм.

Глишовић је признао да је копирао документацију и продавао је Демировском, а до тренутка хапшења узео 30.000 евра.

Они су приведени после вишемесечне опсежне истраге о 'цурењу' поверљивих података из ужичке фабрике оружја. Реч је о тајној документацији која се тиче производње муниције за снајпере, али и за противавионске митраљезе.

Велика акција БИА у српској фабрици оружја: Ухапшени албански шпијуни?

Задржани у притвору

Потврда ове информације стигла је јуче и од Вишег јавног тужилаштва у Београду, из којег су саопштили да је приведено више лица због сумње на злоупотребу положаја одговорног лица и давање мита.

Албански шпијун узео аванс од 30 хиљада евра за документацију о машини за прављење муниције: Војни пројекат требало да заврши у Македонији, Катару и БиХ!

- Ухапшена су три радника Привредног друштва 'Први партизан' из Ужица, као и С. Д., држављанин Северне Македоније и власник фирме 'Атс гроуп' из Скопља због злоупотреба и давања мита. Ухапшени су бивши инжењер у 'Првом партизану' Б. Г. из Ужица, Н. И. из Пожеге, конструктор у Погону за алате и машине у ПД "Први партизан" и М. М. Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће уз кривичну пријаву, ради саслушања, бити приведени надлежном тужиоцу. Њима се ставља на терет да су кривична дела извршили продајом пројеката и других докумената који припадају 'Првом партизану' из Ужица, а односе се на производњу оружја и муниције - саопштили су из Тужилаштва.


Први незванични подаци из истраге кажу да је Глишовић, који је запослен на позицији пројект менаџера у 'Првом партизану', копирао и достављао податке Демировском, за шта је до тренутка хапшења узео 30.000 евра, а договорио је да добије укупно 60.000 евра.

Ухапшени радник “Крушика” пет година износио државне тајне из фабрике

- Глишовић је копирао поверљиве пројектно-техничке податке о муницији калибра 12,7 мм, која се производи у 'Првом партизану', и ове материјале предавао у више наврата Демировском. Оперативци БИА и ВБА са колегама из МУП-а пратили су њихова кретања и активности и снимали их приликом примопредаја. На тај начин утврђено је да је Глишовић досад добио 30.000 од укупно договорених 60.000 евра. Акција се наставља даљим претресима објеката у Ужицу и Београду, које су њих двојица користила. Сумња се да је Демировски ту само био посредник и да је стварни купац неко са територије Косова и Метохије или Албаније - објашњава извор из истраге.

Он додаје да је реч о врло специфичној муницији, која се ретко може наћи на тржишту.

- За разлику од већине других калибара, ни Руси ни Кинези не баве се производњом калибра 12,7 мм. Практично, најважнији 'играчи' на светском тржишту смо Американци и ми Срби, конкретно 'Први партизан'. Ако се зна да се ова муниција показала као изврсна за снајперске пушке, нарочито за 'црну стрелу' М93, али и за противавионске митраљезе, јасно је зашто је толико тражена и зашто би неко имао мотив да украде технологију њене производње - закључује саговорник.

Бивши официр КОС Љубан Каран сматра да је овде реч о озбиљној шпијунажи.

- Пошто је реч о фабрици која се бави производњом муниције и оружја, значи о наменској индустрији, никако се не сме дозволити да цео случај буде третиран као привредни криминал, већ се мора окарактерисати као шпијунажа - каже Каран, уз наду да БИА, МУП и војне безбедносне и контраобавештајне службе имају довољно озбиљних доказа да тако нешто и докажу:

- Волео бих и да се зна и ко је крајњи корисник или наручилац целог посла, пошто је јасно да су косовски Албанци или њихове тајне службе, које наводно ни не постоје, само посредници у целом послу - подвлачи Каран.

Врло тражена муниција

Бивши оперативац ДБ Божа Спасић потврђује да је метак калибра 12,7 мм један од најтраженијих у свету, а да га не производи много земаља.

- Због тога на црном тржишту оружја и муниције за метком овог калибра влада велико интересовање, а пројектна документација, односно упутство за израду овог метка, јесте у тим круговима, сигурно, веома тражен материјал. С обзиром на то да на КиМ нема фабрике која би била у стању да произведе ову муницију, очигледно је цео посао рађен за трећу страну, можда Албанију, у којој има једна фабрика која би можда била у стању да произведе метак калибра 12,7 мм - објашњава Спасић.

(Информер.рс)