ПОЛИЦИЈА је почела да чешља случај "Бастаћ" - односно да проверава оптужбе за корупцију, насиље и мучење, које је на рачун председника Општине Стари град и потпредседника Странке слободе и правде изнео његов венчани кум Лазар Лешњак.

Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је преткривични поступак и полицији упутило налог да прикупи потребне информације и обавештења и провери Лешњакове наводе. Бастаћа је кум оптужио да је шуровао са бесправним градитељима на Старом граду тако што им је у замену за новац дозвољавао зидање без грађевинске дозволе. Сам Лешњак тврди да је као члан општинског већа био задужен да преузима коверте са парама и доноси их Бастаћу. То је урадио десетак пута, а све укупно је било неколико десетина хиљада евра. Како је испричао, једну коверту није испоручио, већ задржао за себе, после чега га је Бастаћ везао за столицу и девет сати мучио и брутално тукао песницама и вијачом. стављајући му кесу на главу.

ЛАЖИ О ВЕСИЋЕВОЈ КЊИЗИ ВУЧИЋ је рекао да је прича да иза паљења књиге Горана Весића стоје људи из СНС још једна лаж у мору неистина опозиције и да то много више говори о онима који су то тврдили него о неком другом. - Ђилас има право да каже да то за њега није ништа што се пале књиге, или да се ради о памфлету, како је то рекла Мариника Тепић. Не сме се заборавити да су две недеље лагали и тврдили да иза тога стоји СНС, док нису видели да су ти људи пронађени. Бар за двојицу се зна да су редовни посетиоци протеста - један од њих је са Чукарице, а један из места између Смедеревске Паланке и Велике Плане.


Такође је испричао и да су организације и агенције које су од Општине добијале посао да спроводе пројекте из безбедности саобраћаја, културе и геронтолошког сектора, морале Бастаћу да врате део тог новца, од 30 до 40 одсто.

Ове оптужбе, које су одјекнуле, коментарисао је и председник Александар Вучић, наводећи да су грађани разумели о чему је реч.

- После објављивања Лешњакове приче, свима је све јасно. Сви су све видели, и посебно мислим на реакцију Ђиласовог потпредседника и самог Ђиласа.

Коментаришући то што је Бастаћ са новоизграђеног тунела на ауто-путу уклонио плакат са његовим ликом, Вучић је рекао да је то "ситна крађа" и да није то окачио он него фирма која је градила ту деоницу.

- То да је он лопов, сада знају сви грађани. А ја сам знао и раније. Мени то не смета јер шта год да је урадио, остаће чињеница да је тај пут изграђен у време Александра Вучића.

У причу се укључила и министарка Зорана Михајловић истичући да је ефикасно поступање надлежних органа када постоји сумња на корупцију у грађевинарству важно због свих који поштују закон и инвеститора који препознају Србију као добро место за улагање:

САРАДНИК, НЕ УЗБУЊИВАЧ У ЈАВНОСТИ су се појавиле спекулације да би Лазар Лешњак могао да добије статус узбуњивача. Како објашњавају у "Пиштаљки", основни услов да неко добије тај статус је да он није саучесник у кривичном делу. То значи да би Лешњак само могао да добије статус сведока сарадника, будући да је сам признао наводно учешће у корупцији. Узбуњивање, по закону, може бити унутрашње (упозоравање послодавца на неправилности), спољно (аламирање полиције или тужилаштва) или узбуњивање јавности. Ово последње могуће је у случају непосредне опасности по живот, јавно здравље, безбедност, или ако прети уништавање доказа.

- Можда је некад било нормално да неко прети и узима рекет инвеститорима, али то је озбиљно кривично дело и такве сумње надлежни органи морају да испитају до краја, без обзира на то о коме се ради и којој политичкој опцији он припада. У Србији се данас грађевинске дозволе добијају и пре законског рока, а сваки корак процедуре потпуно је транспарентан. Не постоји ниједан разлог да се гради без дозволе у било којем граду или општини.

Министар одбране и лидер ПС Александар Вулин каже да у случају Бастаћа морају да реагују тужилаштво и суд или неће нико:

- Ово је последња прилика. Бастаћ је предвиђен за градоначелника Београда, председник је градског одбора Ђиласове странке. Шта би било да су на власти?

Вулин наводи да је тешко разумети да неко може свог кума да туче девет сати:

- Шта ће бити ако тужилаштво докаже да је примао мито и да је противправно лишио слободе лице? Да ли ће Ђилас и за њега рећи да је подметнут, да је и он члан СНС?

И у СПС очекују да тужилаштво испита Лешњакове наводе о "криминалном понашању Бастаћа":

- Ако се покажу као тачне, ове застрашујуће оптужбе морају добити правосудни епилог и морају бити кажњени по закону.