Полиција је ухапсила три особе због сумње да су отеле дечака из Старе Пазове, док ће против једног седамнаестогодишњака бити поднета кривична пријава.

Прочитајте још: Они су пресрели и отели Петра: Полиција ухапсила тинејџере и мушкарца из Старе Пазове

Директор полиције Владимир Ребић је тим поводом гостовао на РТС-у. Истакао је да је породица дечака помогла полицији да га пронађе тиме што је дала праве информације.

"Од непроцењиве важности је да се прво полиција информише, а не да се шири друштвеним мрежама. Родитељи су дали инпуте, брат је проценио да СМС порука коју је размењивао са Петром није куцао Петар, већ неко други. У каснијем разговору са мајком је рекао реченицу која је показала да није остао са друштвом. То су били јасни показатељи да се ради о отмици", рекао је Ребић.

У наредних сат времена од тренутка када је мајка пријавила нестанак Петра, ангажоване су све расположиве патроле, одмах је обавештен и виши јавни тужилац, а позван је и начелник полиције. О случају је обавештен министар и направљен је план акције.

Прочитајте још: Петра су отмичари везали ланцима, видљиве повреде на лицу и телу: Нови детаљи киднаповања дечака из Пазове


Полицији су помогле камере јер је преко њих идентификовано возило које је могло бити коришћено у отмици.

"Све патроле су имале задатак да нађу то возило и оно је пронађено. У њему су била два лица. Они су ухапшени и на осниву података које су дали сужен је круг осумњичених", навео је директор полиције.

Истакао је да је пре тога МУП обавио низ информативних разговора са лицима која су могла бити укључена. Тражили смо мотив за отмицу, рекао је Ребић.

МОТИВ ОТМИЦЕ

Сматра да због велике активности полиције, "чешљања" терена и заустављања возила, отмичари нису ни стигли да ступе у контакт са члановима породице.

"Верујемо да је разлог отмице био да се прибави материјална корист од родитеља", навео је Ребић.

Начелник полиције Дејан Ковачевић је непосредно руководио операцијом и био са полицијом која је вршила преглед терена.

"Ишли су пет-шест километара кроз шуму и дошли до локације где је један од ухапшених указао где се Петар налазио", рекао је Ребић. Дечак није био везан, али јесте боравио 20 сати у нехуманим условима, каже директор полиције.

Он није био мучен и није имао видљиве повреде. Био је у свесном стању када је пронађен.

Ребић је захвалио полицији и изразио незадовољство "квазистручњацима" који су нетачним информацијама о томе да је дечак пронађен пре него што се то заиста и десило, могли да нашкоде истрази и угрозе дечака.